Ruské nálety budú pokračovať do potrestania osôb zodpovedných za pád lietadla

NETKY.SK • 23 November 2015, 17:55 • 2 min
Ruské nálety budú pokračovať do potrestania osôb zodpovedných za pád lietadla

TEHERÁN/MOSKVA/DUBAJ - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že ruské letecké útoky v Sýrii budú pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné na potrestanie osôb, zodpovedných za bombový útok na ruské lietadlo nad Egyptom, pri ktorom v októbri zahynulo 224 ľudí na palube. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Sýrsky konflikt dominoval rozhovorom Putina s iránskymi predstaviteľmi v Teheráne, kam dnes šéf Kremľa pricestoval na návštevu pri príležitosti summitu Fóra krajín vyvážajúcich zemný plyn (GECF).


Putin a iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí sa podľa agentúry Interfax zhodli, že svetové veľmoci by nemali vnucovať Sýrii svoju politickú vôľu.
Chameneí Putinovi prisľúbil plnú podporu pri bojových operáciách v Sýrii proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) s tým, že Rusko si svojou politikou voči Sýrii získalo "značný kredit" v regióne. "Irán stojí za konštruktívnou politikou Ruska v Sýrii," citovala ajatolláha agentúra DPA. Ak podľa neho teraz nebudú teroristi v Sýrii zastavení, potom sa čoskoro stanú celosvetovým nebezpečenstvom pre všetkých.


Putin vyzdvihol Irán ako "dobrého a spoľahlivého partnera" v regióne. Moskva podľa neho potrebuje spoluprácu s Teheránom pre politické riešenie v Sýrii a účinný boj proti IS. Ako známku novej solidárnosti oboch krajín venoval Putin ajatolláhovi rukou písaný a podľa expertov veľmi hodnotný Korán.


Chameneí tiež vyhlásil, že politika USA v regióne je hrozbou pre obe krajiny. "Američania majú dlhodobý plán a snažia sa ovládnuť Sýriu a potom celý región... Je to hrozba pre všetky krajiny, najmä pre Rusko a Irán," citovala ho agentúra AP. "Spojené štáty sa teraz snažia dosiahnuť svoje neúspešné vojenské ciele v Sýrii politickými prostriedkami," dodal ajatolláh.


Pred večerným odletom mal Putin na programe ešte rokovania o sýrskej kríze s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies