Ruské ministerstvo financií navrhuje zvýšenie dane z ťažby plynu o 61 %

NETKY.SK • 22 Júl 2010, 07:28 • 2 min
Ruské ministerstvo financií navrhuje zvýšenie dane z ťažby plynu o 61 %

Ruské ministerstvo financií navrhuje zvýšenie dane z ťažby plynu o 61 %

slovakia

left justify in out

img

Ruské ministerstvo financií navrhlo zvýšenie dane z ťažby zemného plynu od budúceho roka až o 61 %. Zároveň plánuje zaviesť rovné vývozné clo na ropné produkty od roku 2013 na úrovni 60 % z objemu cla na vývoz ropy.
      Navrhované zvýšenie dane z ťažby plynu by znamenalo prvé zvýšenie v tomto sektore od roku 2005 a v kombinácii s ďalšími fiškálnymi opatreniami vlády by mohlo do rozpočtu priniesť v budúcom roku asi 200 miliárd rubľov (5,12 miliardy eur). Povedal to dnes šéf oddelenia daní na ruskom ministerstve financií Ilja Trunin.
      Až 61-% zvýšenie dane však nie je podľa ministerstva konečné. V nasledujúcich rokoch plánuje túto daň zvýšiť o 6 % (2012) a 5,4 % (2013). Pritom ešte v pondelok (19. júla) ruský denník Vedomosti informoval o plánoch zvýšiť daň z ťažby plynu o 10 maximálne 15 %. O 61-% návrhu však už minulý týždeň hovoril štátny tajomník ministerstva hospodárstva Andrej Klepač. Analytici vtedy uviedli, že pochybujú, že by sa vláde zvýšenie o také percento podarilo presadiť. Pri rozhodovaní o zmenách na trhu s plynom má totiž stále silné slovo ruský plynárenský monopol Gazprom.
      Producenti plynu v súčasnosti platia v Rusku za každých 1000 kubických metrov vyťaženej suroviny daň 147 rubľov a analytici uviedli, že už prípadný rast dane o 15 % by znížil hrubý zisk Gazpromu o 2 %. V prípade firmy Novatek, druhého najväčšieho nezávislého producenta plynu v Rusku, by to bolo až o 3,5 %.
      Okrem toho ministerstvo financií navrhlo, aby sa od budúceho roka, prípadne ešte skôr, platilo vývozné clo na meď na úrovni 10 % a takisto uvažuje o vývoznom cle na nikel. V prípade, že cena niklu na svetových trhoch nebude nižšia ako 12.000 USD (9362,57 eura) za tonu, budú producenti komodity platiť vývozné clo na úrovni 5 % z trhovej ceny.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies