Ruské ministerstvo financií navrhlo prepustiť každého desiateho vojaka

NETKY.SK • 20 Október 2020, 14:2 • 2 min
Ruské ministerstvo financií navrhlo prepustiť každého desiateho vojaka

MOSKVA - Ruské ministerstvo financií pripravilo návrh zákona o rozsiahlej reforme armády. Cieľom návrhu je výrazne znížiť výdavky na ozbrojené sily.

slovakia

left justify in out

Rusko chce šetriť na armáde

V polovici októbra ruské ministerstvo financií zaslalo Rade bezpečnosti krajiny návrh reformy ozbrojených síl. Hlavným cieľom reformy je optimalizácia rozpočtu. Informovali o tom noviny Izvestija s odvolaním sa na kópiu dokumentu. Ministerstvo obrany novinárom potvrdilo, že dostali návrhy ministerstva financií.

 

Prvým bodom navrhovaných zmien je zníženie počtu vojenského personálu o 10 %. Vzhľadom na to, že počet vojakov v ruskej armáde je stanovený na niečo málo cez jeden milión ľudí, ide o prepustenie asi 100-tisíc ľudí.

 

img

 

K znižovaniu stavu personálu ozbrojených síl by malo dochádzať na úkor voľných pracovných miest a prechodu do civilnej služby tých, ktorí nie sú spájaní s plnením bojových misií - lekárov, personálnych dôstojníkov, právnikov či finančníkov.

 

Súčasťou optimalizácie výdavkov na armádu je aj návrh na odstránenie každoročnej dodatočnej indexácie vojenského dôchodku. Ministerstvo financií tiež navrhuje predĺžiť o 10 rokov celkovú dĺžku služby potrebnú pre získanie vojenského dôchodku.

 

Mohlo by vás zaujímať: V Rusku vyhlásili vojenskú pohotovosť

 

Dotazovaní odborníci sa domnievajú, že navrhované opatrenia nebudú viesť k výrazným úsporám v štátnom rozpočte, pretože platy zamestnancov nie sú najväčšou výdavkovou položkou pre armádu.

 

Rekordné výdavky na zbrane

V roku 2021 sa Rusko chystá po prvýkrát za posledných 10 rokov znížiť úroveň rozpočtových výdavkov na obranu štátu. Plánuje sa, že budúci rok Ruská federácia vynaloží na obranu 2,7% svojho hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najnižšia úroveň od roku 2011.

 

Výdavky Ruska na národnú obranu začali rásť v roku 2012 v dôsledku rozsiahleho programu prezbrojenia armády a modernizácie vojensko-priemyselného komplexu.

 

img

 

Do roku 2018 každoročne výdavky Ruska na obranu presahovali 3 percentá HDP, pričom v roku 2016 dosiahli maximálnu úroveň 4,4 percenta HDP.

 

Na roky 2021–2023 ruská vláda schválila optimalizáciu štátneho zbrojného programu prostredníctvom zníženia jeho výdavkov o 5 percent.

 

Súvisiaci článok: V Rusku bola počas vojenských cvičení omylom zostrelená stíhačka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona