Ruské lietadlá odštartovali z Iránu na ďalšiu vlnu náletov proti IS v Sýrii

NETKY.SK • 17 August 2016, 12:03 • 2 min
Ruské lietadlá odštartovali z Iránu na ďalšiu vlnu náletov proti IS v Sýrii

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že jeho vojenské lietadlá odštartovali z Iránu na ďalšiu vlnu náletov proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii. Informuje o tom agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ministerstvo uviedlo, že jeho lietadlá vzlietli dnes už skôr zo základne juhozápadne od hlavného mesta Teherán a nálety podnikli na východe Sýrie. Zničili tam dve veliteľské stanovištia a dva výcvikové tábory.

 

Irán v utorok povolil ruským vojenským lietadlám štartovať zo svojho územia so zámerom bombardovať ciele v Sýrii - prvýkrát odvtedy, čo Rusko vlani spustilo operáciu v tejto vojnou sužovanej arabskej krajine.

 

Ruské vojenské lietadlá odštartovali v utorok z leteckej základne v provincii Hamadán na západe Iránu. Cielili pritom napríklad na militantov v oblasti sýrskeho mesta Aleppo, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

Toto oznámenie ministerstva predstavuje veľký posun v snahách poraziť sunnitskú militantnú organizáciu Islamský štát. Rusko pri svojich operáciách v Sýrii ešte nikdy predtým nevyužívalo zariadenia mimo jej územia.

 

Vo vyhlásení ministerstva sa uvádzalo, že bombardéry Su-34 a Tu-22M3 v utorok vzlietli a zaútočili na Islamský štát i militantov z Frontu an-Nusra v Aleppe, ako aj v Dajr az-Zaure a Idlibe. Zničili tam päť veľkých muničných skladov, výcvikové tábory a tri veliteľské stanovištia.

 

Iránska ústava, schválená po islamskej revolúcii z roku 1979, zakazuje zriaďovanie akýchkoľvek cudzích vojenských základní na území Iránu. Avšak iránskym predstaviteľom nič nezakazuje, aby povolili cudzím štátom využívať letecké základne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies