Ruské lietadlá budú monitorovať SR a ČR

NETKY.SK • 21 Október 2013, 13:49 • 2 min
Ruské lietadlá budú monitorovať SR a ČR

PRAHA - Rusko začalo v nedeľu v rámci Zmluvy o otvorenom nebi monitorovacie lety nad Českou a Slovenskou republikou, uviedla v pondelok webová stránka iDNES.cz. Signatári zmluvy si pozorovacími letmi overujú údaje, ktoré si vopred vzájomne vymenili.

slovakia

left justify in out

"Skupina ruských inšpektorov uskutoční pozorovacie lety nad Slovenskom a Českom na palube lietadla An-30B od 20. do 26. októbra. Ide o naplnenie medzinárodnej Zmluvy o otvorenom nebi," informoval Sergej Ryžkov z ruského ministerstva obrany. Budú to už 35. a 36. monitorovacie lety, ktoré uskutoční Rusko nad územím štátov Severoatlantickej aliancie (NATO), povedal Ryžkov. Podľa Ryžkova akcia sa uskutoční na Slovensku z leteckej základne v Malackách od 20. do 23. októbra a v Českej republike zo základne v Pardubiciach od 23. do 26. októbra.

Zmluva o otvorenom nebi vstúpila do platnosti 1. januára 2002 a umožňuje uskutočňovať pozorovacie lety nad územím iných štátov. V rámci misie je povolené pozorovanie a fotografovanie územia celého štátu vrátane takzvaných rizikových a zakázaných priestorov, všetkých strategicky významných objektov, vojenských aj civilných bez výnimky.

Zmluvu podpísalo 34 európskych štátov, USA a Kanada. Doplňuje režim medzinárodných zmlúv a dokumentov v oblasti kontroly zbrojenia a odzbrojenia, najmä Zmluvu o konvenčných ozbrojených silách v Európe a takzvaný Viedenský dokument 1999 o opatreniach na posilnenie medzinárodnej dôvery a bezpečnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies