Ruské embargo zasiahlo aj České firmy: Strata stoviek miliónov

NETKY.SK • 11 August 2014, 08:28 • 2 min
Ruské embargo zasiahlo aj České firmy: Strata stoviek miliónov

PRAHA - České firmy pre ruské embargo na potraviny z EÚ, USA a ďalších krajín stratia stovky miliónov korún. Omnoho výraznejšie dopady budú mať na ne však sankcie EÚ voči Moskve.

slovakia

left justify in out

Podľa českého ministra priemyslu a obchodu Jana Mládka stratia výrobcovia a exportéri na tržbách zhruba 2,5 mld. českých korún (CZK). Prácu môže pritom stratiť viac ako 800 ľudí. Do výpočtu pritom ešte nie je zarátaný zákaz dovozu strojárenských výrobkov do Ruska. Informuje o tom portál e15.cz.

 

Mládek tiež zdôraznil, že prípadné zastavenie tranzitu zemného plynu a ropy cez Ukrajinu by malo na Česko negatívny vplyv predovšetkým v súvislosti s ropou. Rafinérie v krajine sú totiž na ruskej rope závislé. Možné zastavenie dodávok ropy a zemného plynu nevylúčila ani ukrajinská vláda. Ruský prevádzkovateľ ropovodu, spoločnosť Transnefť, varuje pred zvyšovaním cien vzhľadom na to, že by sa museli presmerovať trasy. Toto zvyšovanie by sa najviac dotklo Slovenska a Česka. 

 

Plyn dokáže Česko privážať ropovodmi Nordstream, Opal a Gazela a zásobovať aj Slovensko. S ropou je však situácia náročnejšia. Z Ruska by bolo možné dovážať ropu tankermi z ruského prístavu Novorossijsk do Terstu v Taliansku. Odtiaľ by ropa smerovala ropovodmi do Česka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies