Ruské embargo pre nás môže znamenať stratu 6 miliónov eur

NETKY.SK • 16 September 2014, 12:52 • 2 min
Ruské embargo pre nás môže znamenať stratu 6 miliónov eur

BRATISLAVA - Ruský zákaz dovážať poľnohospodárske produkty z krajín Európskej únie by pre Slovensko mohlo znamenať ročnú stratu šesť miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Spomedzi členských krajín sa tak radíme medzi tie, ktoré by embargo malo zasiahnuť najmenej. Zákaz by mal mať menší dopad už len na Luxembursko, kde sa predpokladá strata 5 mil. eur a na rumunskú ekonomiku, v prípade ktorej odhadovanú ujmu vyčíslili na jeden milión eur. Odhad zverejnil Európsky parlament, vychádzal pritom zo štatistík o vývoze za minulý rok.

Najväčšie straty by podľa zverejnených údajov mohli utrpieť v Litve, a to až 922 mil. eur, a v Poľsku 840 mil. eur. Medzi ďalšie krajiny výrazne zasiahnuté embargom zaradil parlament Nemecko, kde sa straty na základe údajov predchádzajúceho roka odhadujú na 589 mil. eur, či susediace Holandsko s ujmou 503 mil. eur. 

 

Obdobné straty ako Slovensko by mohlo počítať aj Chorvátsko (7 mil. eur) či Bulharsko (8 mil. eur). Aj pre naše susediace krajiny, už okrem spomínaného Poľska, by mohol ruský zákaz znamenať vyššie škody ako pre nás. V prípade Českej republiky sú odhadované na 11 mil. eur, Maďarska na 77 mil. eur a Rakúska na 103 mil. eur. 

 

Európsky parlament konštatuje, že ruský zákaz dovozu bude mať na hospodárstvo únie drvivý dopad. "Táto krajina je totiž druhým najväčším vývozným trhom pre európske poľnohospodárske produkty. Na druhej strane, 43 % celkového ruského dovozu pochádza z EÚ," vysvetľuje EP vo svojom stanovisku. Za minulý rok vyviezli štáty EÚ do Ruska poľnohospodárske produkty v objeme 11,3 miliardy eur. Očakáva sa, že embargo sa dotkne dovozu v hodnote 5,1 mld. eur. 

Rusko zakázalo dovoz potravín z EÚ, USA, Kanady, Austrálie a Nórska siedmeho augusta tohto roka. Stalo sa tak po tom, čo únia prijala voči nemu opatrenia v nadväznosti na ukrajinskú krízu a zostrel lietadla nad Ukrajinou. Ruské embargo sa týka mäsa, mliečnych produktov, ovocia a zeleniny. Európska komisia už prijala podporné opatrenia v hodnote 155 mil. eur, ktoré majú pomôcť pestovateľom ovocia, zeleniny a výrobcom masla a syra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies