Ruské embargo nás môže zasiahnuť cez zvýšený dovoz potravín!

NETKY.SK • 7 August 2014, 12:45 • 2 min
Ruské embargo nás môže zasiahnuť cez zvýšený dovoz potravín!

BRATISLAVA - Hoci Slovensko vyváža poľnohospodárske a potravinárske výrobky v drvivej väčšine do krajín Európskej únie, až 96,6 percent z celkového exportu, ruské embargo na dovoz potravín môže výrazne postihnúť aj náš agropotravinársky sektor. Upozorňuje na to Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).

slovakia

left justify in out

Okrem slovenských exportérov, ktorí priamo do Ruska vyvážajú napríklad mäsové a mliečne výrobky, cukrovinky či alkoholické nápoje, môžu byť embargom zasiahnutí aj podnikatelia bez obchodných väzieb na túto krajinu. Ako vysvetlil hovorca SPPK Stanislav Nemec, EÚ patrí medzi najväčších obchodných partnerov Ruska a zastavenie jej vývozov bude znamenať nevyhnutné presmerovanie embargovaného tovaru na nové trhy, vrátane slovenského. 

 

"To môže spôsobiť značný rast dovozov, sťažiť realizáciu domácej produkcie a zvýšiť tlak na pokles cien, ktorý môže znamenať existenčné ohrozenie viacerých domácich producentov," podotýka Nemec. Prípadný väčší dovoz z krajín, ktoré budú embargom postihnuté, môže podľa neho ohroziť aj snahu komory zvyšovať podiel predaja slovenských výrobkov na domácom trhu, ako aj vládnu koncepciu, ktorá si za cieľ stanovila zvýšiť do roku 2020 sebestačnosť SR v rozhodujúcich agropotravinárskych komoditách minimálne na úroveň 80 %. 

 

Podľa údajov komory patrí medzi najväčších partnerov Slovenska pri vzájomnom obchode s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami z pohľadu obratu za minulý rok Česká republika (1,956 mld. eur), Maďarsko (2,267 mld. eur), Poľsko (obrat 945,2 mil. eur), Nemecko (717,0 mil. eur) a Rakúsko (489,2 mil. eur). 

 

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka situáciu monitoruje. "S okamžitou platnosťou sprísňujeme kontroly na hraniciach, aby dovážané potraviny spĺňali všetky stanovené normy platné na území SR," uviedla hovorkyňa rezortu Radka Kulaviaková. 

 

Moskva zakázala dovoz ovocia, zeleniny, mäsa, rýb, mlieka a mliečnych produktov z USA, Európskej únie, Austrálie, Kanady a Nórska. Oznámil to vo štvrtok ruský premiér Dmitrij Medvedev v nadväznosti na rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina. Opatrenie nadobúda účinnosť 7. augusta a bude platiť jeden rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies