Ruské bojové lietadlá vykonali tesné prelety nad americkým torpédoborcom

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 10:40 • 2 min
Ruské bojové lietadlá vykonali tesné prelety nad americkým torpédoborcom

LONDÝN - Dve ruské vojenské lietadlá preleteli približne desaťkrát v tesnej blízkosti amerického torpédoborca USS Donald Cook v medzinárodných vodách Baltského mora. Podľa amerických predstaviteľov, ktorých dnes citovala stanica BBC, išlo o bojové stíhačky typu Su-24 bez viditeľnej výzbroje. Posádka amerického plavidla na túto akciu nereagovala.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty označili tieto incidenty z pondelka a utorka za "jeden z najagresívnejších prípadov v uplynulom čase". Veliteľ torpédoborca USS Donald Cook opísal prelety ruských strojov ako "simulovaný útok". Prelety boli "nebezpečné, potenciálne provokatívne" a "mohli viesť k nehode", uvádzajú americkí predstavitelia. Okolo uvedeného plavidla krúžil aj ruský vrtuľník typu Ka-27.

 


V jednom okamihu sa ruské lietadlá priblížili k torpédoborcu na takú malú vzdialenosť - približne deväť metrov -, že ťah ich motorov vytvoril na vode brázdu. Akciou Ruska mohlo dôjsť k porušeniu dohody o prevencii nehôd na mori. Zatiaľ nie je jasné, či USA podajú sťažnosť.


Posádka plavidla USS Donald Cook v čase týchto incidentov vykonávala nácvik pristátia spojeneckého vrtuľníka na palube.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona