Ruské bezpečnostné sily podnikli raziu v nezávislej krymskej televízii

NETKY.SK • 26 Január 2015, 15:46 • 2 min
Ruské bezpečnostné sily podnikli raziu v nezávislej krymskej televízii

MOSKVA - Ruské bezpečnostné sily podnikli dnes raziu v nezávislej krymskej televíznej stanici ATR, skonfiškovali tam vybavenie a zamestnancom oznámili, že hľadajú archívny záznam vlaňajšieho protiruského protestu. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov televízie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na emotívne ladenom videu zverejnenom na internetovej stránke YouTube zástupkyňa riaditeľa Lilija Budzhurovová uviedla, že ozbrojení muži z ruského vyšetrovacieho výboru a predstavitelia protiteroristických síl sa objavili v televízii dnes skoro ráno. Budzhurovová dodala, že muži zhabali vybavenie, vrátane serverov s archívnymi záznamami zachytávajúcimi demonštráciu z februára 2014 proti obsadeniu Krymského polostrova Ruskom - čo si prakticky vynútilo ukončenie vysielania televíznej stanice.   

 

ATR vznikla ako vôbec prvý televízny kanál venovaný krymským Tatárom, etnickej skupine s približne 300.000 príslušníkmi narodenými priamo v regióne, ktorí boli z neho deportovaní sovietskymi úradmi v roku 1944.
     

Televízia ATR vyjadrovala názory a obavy mnohých členov komunity krymských Tatárov a bola jednou z mála kritických hlasov voči krymskej vláde podporovanej Moskvou. Väčšina ukrajinských alebo nezávislých médií bola zatvorená alebo opustila polostrov už po ruskej anexii Krymu.
     

"Zdá sa, že úrady chcú zabrániť, aby nás ľudia videli, počúvali a aby sme rozprávali," vyhlásila Budzhurovová. "Ale my stále máme právo žiť v našej rodnej krajine a nikto nám ho nevezme," dodala.
     

Budzhurovová povedala, že ešte nie je jasné, či bude stanica zatvorená natrvalo. Webová stránka ATR dnes fungovala, ale vysielala západné filmy, nie prehľady správ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies