Rúška znižujú šírenie koronavírusu, dokázal to pokus na škrečkoch

NETKY.SK • 19 Máj 2020, 08:21 • 2 min
Rúška znižujú šírenie koronavírusu, dokázal to pokus na škrečkoch

Pokusy na škrečkoch odhalili, že hromadné používanie rúšok znižuje prenos koronavírusu. Oznámil to tím vedcov z Hongkongu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Výskum Hongkonskej univerzity je jedným z prvých, ktoré sa konkrétne zamerali na zistenie, či rúška alebo tvárové masky môžu zabrániť symptomatickým aj asymptomatickým nositeľom koronavírusom nakaziť ostatných.

 

Svetoví experti na koronavírus

Tím vedený profesorom Yuen Kwok Yung, ktorý patrí medzi najlepších svetových expertov na koronavírus, umiestnil umelo nakazené škrečky do blízkosti zdravých zvierat.

 

Medzi klietkami s chorými a zdravými škrečkami vedci umiestnili rúška a nechali prúdiť vzduch od nakazených zvierat k zdravým.

 

 

Zistili pritom, že bezkontaktný prenos vírusu sa môže pri použití rúšok znížiť o viac ako 60 percent. Keď medzi klietkami neboli rúška, dve tretiny zdravých škrečkov sa nakazilo počas týždňa.

 

Percento nákazy kleslo o 15 percent, keď boli rúška umiestnené na klietku nakazených zvierat, a zhruba o 35 percent, keď bola na klietke so zdravými škrečkami. Tí, ktorí sa nakazili, mali v tele menej vírusu, ako tí, ktorí sa nakazili bez rúška.

 

Yuen si stojí za tým, že nosenie rúška má význam

"Je jasné, že keď nakazení ľudia nosia rúška, zvlášť keď nemajú žiadne symptómy, je to oveľa dôležitejšie ako čokoľvek iné," povedal Yuen novinárom.

 

"Vysvetľuje to tiež, prečo je dôležité všeobecné nosenie rúšok, pretože teraz už vieme, že značný počet nakazených nemá žiadne symptómy," dodal.

 

 

Yuen bol jedným z mikrobiológov, ktorí v roku 2003 objavili vírus SARS. 

 

Vďaka skúsenostiam z boja s touto chorobou radil obyvateľom Hongkongu hneď na začiatku rozšírenia, aby začali používať rúška, hoci v tom čase Svetová zdravotnícka organizácia aj mnohé krajiny tvrdili, že rúška a ďalšie ochranné prostriedky sú pre verejnosť zbytočné a že by ich mali mať len zdravotníci prichádzajúci do styku s nakazenými.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies