Rusko žiada od Japonska, aby uznalo jeho zvrchovanosť nad Kurilskými ostrovmi

NETKY.SK • 14 Január 2019, 17:21 • 2 min
Rusko žiada od Japonska, aby uznalo jeho zvrchovanosť nad Kurilskými ostrovmi

MOSKVA - Japonsko musí uznať zvrchovanosť Ruskej federácie nad Kurilskými ostrovmi, aby mohli mierové rozhovory medzi Moskvou a Tokyom pokračovať. Podľa agentúry AFP to vyhlásil počas dnešného dňa ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Ide o "studenú sprchu" pre Japonsko, ktoré dúfa v rýchle vrátenie sporných tichomorských ostrovov, poznamenala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Lavrov sa takto vyjadril po pondelňajšom prvom kole rusko-japonských rozhovorov o uzavretí mierovej zmluvy medzi oboma krajinami. V Moskve rokoval o tejto veci so svojim japonským náprotivkom Taróom Kónom.

 

img

Šéf japonskej diplomacie Taro Kono (vľavo) a jeho ruský rezortný kolega Sergej Lavrov počas dnešného stretnutia v Moskve.

 

"Upozornili sme našich japonských priateľov, že o zvrchovanosti nad ostrovmi nie je možné vyjednávať. Je to ruské územie," zdôraznil Lavrov, ktorého citovala agentúra TASS.

 

K otázke rusko-japonskej mierovej zmluvy uviedol, že medzi Moskvou a Tokiom sú stále veľké rozdiely.

 

"Budem úprimný, máme vážne rozpory. Na začiatku boli naše pozície od seba vzdialené, čo sme povedali viackrát. Avšak politická vôľa našich lídrov normalizovať vzťahy medzi Ruskom a Japonskom je stimulom k posilneniu tohto dialógu," vysvetlil Lavrov.

 

 

Japonsko nevznieslo žiadne námietky voči vyhláseniu Moskvy, že výsledky druhej svetovej vojny nemôžu byť predmetom revízie. Dodal, že Rusko a Japonsko sa dohodli, že sa budú venovať novým projektom spoločných hospodárskych aktivít na Kurilských ostrovoch.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#kurilislands#russiajapan#dispute#geographic

Príspevok, ktorý zdieľa IAS DOSE (@iasdose),

 

Sovietsky zväz zabral najjužnejšie ostrovy Kurilského súostrovia, ktoré Japonsko nazýva Severné teritóriá, v posledných dňoch druhej svetovej vojny. Tento spor o ostrovy bráni obom stranám uzavrieť povojnovú mierovú zmluvu oficiálne ukončujúcu vojnový stav.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies