Ruská vojnová loď vypálila varovné výstrely na britský torpédoborec v ruských vodách

NETKY.SK • 23 Jún 2021, 14:19 • 2 min
Ruská vojnová loď vypálila varovné výstrely na britský torpédoborec v ruských vodách

RUSKO - Ruská armáda uviedla, že jej vojnová loď vypálila varovné výstrely a vojenské lietadlo odhodilo bomby, aby vytlačili britský torpédoborec z ruských vôd neďaleko Krymu v Čiernom mori.

slovakia

left justify in out

Incident sa udial v  oblasti Čierneho mora neďaleko Krymu, ktorú Rusko považuje za svoje teritoriálne vody. 

 

img

 

Incident označili ako prvý od studenej vojny. Moskva však opäť použila živú muníciu na odradenie vojnovej lode NATO, čo znamená rastúce riziko vojenských incidentov uprostred prudkého napätia medzi Ruskom a Západom.

 

Prečítajte si tiež: Šojgu považuje situáciu v Európe za výbušnú a vyžaduje rozhodnutia o jej deeskalácii

 

 

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruská vojnová loď vypálila varovné výstrely po tom, čo britský raketový torpédoborec Defender ignoroval oznámenie proti vniknutiu do ruských teritoriálnych vôd. Uviedol, že ruský bombardér Su-24 zhodil pred britskú loď aj štyri bomby, aby ju presvedčil, aby zmenila smer. O pár minút neskôr britská vojnová loď opustila ruské vody, informovalo ministerstvo.

 

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že na protest proti manévru britského torpédoborca ​​predvolalo vojenského atašé Spojeného kráľovstva v Moskve. 

 

Možno vás zaujme: Ruskí diplomati zverejnili dokumenty o štátnom prevrate na Ukrajine v roku 2014

 

Rusko v roku 2014 anektovalo Krymský polostrov Ukrajiny, čo je krok, ktorý väčšina krajín sveta neuznala. Rusko často trpelo návštevami vojnových lodí NATO neďaleko Krymu a uvrhlo ich ako destabilizujúce. Členovia NATO, Turecko, Grécko, Rumunsko a Bulharsko, sú všetci na pobreží Čierneho mora, ale vojnové lode z USA, Spojeného kráľovstva a ďalších spojencov NATO čoraz častejšie navštevujú na znak podpory Ukrajiny.

 

V apríli Rusko uviedlo obmedzenia pohybu lodí zahraničných námorných síl blízko Krymu až do novembra, čo vyvolalo silné sťažnosti z Ukrajiny a Západu. Rusko túto kritiku odmietlo a poznamenalo, že obmedzenia nebudú mať vplyv na komerčnú prepravu.

 

Prečítajte si: Za nedávnymi kybernetickými útokmi v Poľsku stojí podľa Varšavy Rusko

 

Začiatkom tohto roka Rusko tiež posilnilo svoje jednotky neďaleko hraníc s Ukrajinou a varovalo ukrajinské úrady pred použitím sily na znovuzískanie kontroly nad východom krajiny, kde za sedem rokov konflikt s ruskými separatistami zabil viac ako 14 000 ľudí. Moskva po rozsiahlych manévroch stiahla časť svojich síl, ukrajinskí predstavitelia však tvrdia, že prevažná časť z nich zostala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies