Ruská vojenská polícia začala hliadkovať v okolí severosýrskeho Manbidžu

NETKY.SK • 8 Január 2019, 16:08 • 2 min
Ruská vojenská polícia začala hliadkovať v okolí severosýrskeho Manbidžu

MANBIDŽ - Ruská vojenská polícia začala v utorok hliadkovať v okolí severosýrskeho mesta Manbidž v provincii Aleppo pri hranici s Tureckom. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na hovorcu ruskej vojenskej polície Jusupa Mamatova.

slovakia

left justify in out

"Našou úlohou je zaistiť bezpečnosť v oblasti zodpovednosti a kontrolovať pozície a pohyb ozbrojených skupín," uviedol Mamatov. Trasa hliadok vojenskej polície sa bude pravidelne meniť, poznamenal.

 

Ruskí vojaci podľa Mamatova dostávajú od miestnych obyvateľov aj správy o zbraniach a nevybuchnutej munícii, ktoré zostali v regióne po militantoch.

 

Po nedávnom rozhodnutí Spojených štátov stiahnuť vojakov zo Sýrie kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) požiadali sýrsku vládu, aby prevzala kontrolu nad územiami, ktoré ovládajú, vrátane Manbidžu.

 

 

Podľa sýrskeho ministerstva obrany opustilo už Manbidž približne 400 bojovníkov YPG, ktorí smerovali k východnému brehu rieky Eufrat, kde sa chcú postaviť teroristickej organizácii Islamský štát (IS), dodal TASS.

 

YPG vytlačili džihádistov z Manbidžu v roku 2016 a americké jednotky ich v tom podporovali. Podľa agentúry AFP však stiahnutie amerických vojakov vystaví Kurdov nebezpečenstvu zo strany Turecka, ktoré proti nim plánuje vojenskú operáciu.

 

"Žiadame sýrske vládne jednotky, aby prevzali kontrolu nad oblasťami, z ktorých sme sa stiahli, najmä nad Manbidžom, a aby tieto oblasti chránili pred tureckou inváziou," uviedli YPG.

 

Manbidž je stredobodom dohody z júna 2018 medzi Spojenými štátmi a Tureckom, na základe ktorej sa mali kurdské sily z mesta stiahnuť. Turecko však v posledných týždňoch minulého roka Spojeným štátom vyčítalo pomalé uplatňovanie dohody a varovalo, že podnikne novú ofenzívu proti Kurdom.

 

Turecko vníma kurdských bojovníkov ako teroristov, pretože sú napojení na povstaleckú kurdskú skupinu na tureckom území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies