Ruská vláda zvažuje,že povolí dovoz potravín Grécku, Maďarsku a Cypru

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 09:24 • 2 min
Ruská vláda zvažuje,že povolí dovoz potravín Grécku, Maďarsku a Cypru

MOSKVA - Ruská vláda uvažuje o odstránení Grécka, Maďarska a Cypru zo svojho zoznamu krajín, voči ktorým platí zákaz dovozu potravín. V utorok to povedal ruský minister poľnohospodárstva Nikolaj Fjodorov. Stať by sa tak malo "vo svetle vzťahov" s týmito krajinami, povedal Fjodorov pre agentúru Tass.

slovakia

left justify in out

Embargo Rusko zaviedlo vlani v reakcii na západné sankcie voči Moskve pre jej rolu v ukrajinskej kríze. Zákaz dovozu obmedzil prístup mnohých európskych producentov potravín na ruský trh. V kombinácii so slabým rubľom to však prispelo k rastu inflácie v Rusku, ktorá sa vo februári dostala na trinásťročné maximum 16,7 percent.

 

Ruské ministerstvo poľnohospodárstva už v marci informovalo, že pripúšťa zmiernenie zákazu dovozu potravín z niektorých európskych krajín. K zmierneniu embarga by podľa skorších vyjadrení ruských predstaviteľov mohlo prispieť aj zavedenie mechanizmu, kedy by za spracovanie surovín od dodávateľov z vybraných európskych krajín zodpovedali firmy sídliace v Rusku podporované zahraničným kapitálom. Dovoz západných potravín Moskva zakázala na obdobie jedného roka v auguste 2014. Grécky premiér Aléxis Tsípras pricestuje v stredu na návštevu Moskvy, odstránenie Atén zo zoznamu sa však počas jeho pobytu ešte pravdepodobne neuskutoční.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies