Ruská vláda zvažuje embargo na srbské ovocie

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 11:02 • 2 min
Ruská vláda zvažuje embargo na srbské ovocie

MOSKVA - Ruské úrady pre potravinovú bezpečnosť zvažujú všeobecné embargo na dovoz ovocia zo Srbska.

slovakia

left justify in out

Existuje totiž podozrenie, že balkánska krajina reexportom poľských jabĺk obchádza ruský zákaz dovozov potravín zo štátov, ktoré uvalili na Moskvu ekonomické sankcie pre jej rolu v ukrajinskej kríze. Informovala o tom v pondelok ruská tlačová agentúra RIA. Dovoz západných potravín Moskva zakázala na obdobie jedného roka v auguste 2014. Zákaz dovozu obmedzil prístup mnohých európskych producentov potravín na ruský trh. V kombinácii so slabým rubľom to však prispelo k rastu inflácie v Rusku, ktorá sa vo februári dostala na trinásťročné maximum 16,7 percenta.


Ruské ministerstvo poľnohospodárstva tento mesiac informovalo, že pripúšťa zmiernenie zákazu dovozu potravín z niektorých európskych krajín. Podľa ministerstva by sa to malo týkať najmä Grécka, Maďarska či Cypru. K zmierneniu embarga by podľa skorších vyjadrení ruských predstaviteľov mohlo prispieť aj zavedenie mechanizmu, kedy by za spracovanie surovín od dodávateľov z vybraných európskych krajín zodpovedali firmy sídliace v Rusku podporované zahraničným kapitálom. Srbskí producenti embargu nepodliehajú, nakoľko krajina nie je členom EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies