Ruská vláda vytvorila rezervy 1,6 miliardy eur na protikrízové opatrenia

NETKY.SK • 25 Január 2016, 07:46 • 2 min
Ruská vláda vytvorila rezervy 1,6 miliardy eur na protikrízové opatrenia

MOSKVA - Ruská vláda v rámci protikrízového plánu vytvorila finančné rezervy vo výške 135 miliárd rubľov (1,57 miliardy eur) na podporu ekonomiky. Ďalších 340 miliárd RUB môže využiť ako záchrannú sieť na utlmenie sociálnych nepokojov. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Rusko je pre nízke ceny ropy, západné sankcie a oslabujúci rubeľ medzi dvomi mlynskými kameňmi, a to potrebou podporovať klesajúce hospodárstvo a snahou zachovať financie na boj proti kríze. Ako agentúru Reuters informovali dva nemenované vládne zdroje, peniaze v antikrízovom fonde pochádzajú z nevyčerpaných prostriedkov z vlaňajšieho rozpočtu.

 

Časť financií dostanú železnice, stavebníctvo a výroba poľnohospodárskych strojov a spotrebného tovaru. Podľa ďalšieho zdroja automobilový priemysel by mal získať 50 miliárd RUB zo 135-miliardového balíka. Ministerstvo financií, ktoré tento fond spravuje, je však proti okamžitému vydaniu všetkých peňazí. Definitívne rozhodnutie o tom, ktoré sektory dostanú podporu a v akom rozsahu, ešte nepadlo. Väčšinu peňazí budú tvoriť dotácie a štátne garancie na bankové úvery. Niektoré ruské podniky mali problém získať úvery, keďže samotný bankový sektor nemá prístup na západné trhy.

 

Viacerí ekonomickí poradcovia prezidenta Vladimira Putina informovali, že jeho prioritou je zachovať finančné rezervy aj za cenu nižšieho hospodárskeho rastu. Ruská ekonomika by mala v tomto roku klesnúť o 1 % po vlaňajšom mínuse 3,9 %.

 

Jeden zo zdrojov uvádza, že antikrízový balík môže byť v prípade potreby zvýšený vďaka 340 miliardám RUB zo zmrazených dôchodkov. Tento balík dokázala Moskva nahromadiť vďaka moratóriu na prevody pre neštátne dôchodkové fondy. Pomocou týchto peňazí chce vláda zabrániť vyhroteniu sociálnej nespokojnosti formou podpory zamestnanosti a kompenzácií zdražovania liekov.

 

Rusko bolo vlani pripravené minúť na protikrízové opatrenia až 2,3 bilióna RUB, vrátane štátnych záruk a podpory pre priemyselné odvetvia. Ruský bankový sektor dostal v roku 2014 približne bilión rubľov a úrady v súčasnosti zvažujú, koľko peňazí chcú minúť na podporu štátnej rozvojovej banky VEB.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona