Ruská vláda schválila privatizačný plán

NETKY.SK • 18 November 2010, 08:41 • 2 min
Ruská vláda schválila privatizačný plán

Ruská vláda schválila privatizačný plán

slovakia

left justify in out

img

Ruská vláda schválila privatizačný plán. V jeho rámci chce počas najbližších troch rokov predať štátny majetok v hodnote okolo 1 bilióna RUB (23,63 miliardy eur), aby zaplátala dieru v rozpočte a pritiahla zahraničných investorov.
      Ministerka hospodárstva Elvira Nabiullinová uviedla po zasadnutí vlády, ktoré viedol premiér Vladimir Putin, že privatizačný program bol schválený. Moskva chce predať podiely v dvoch najväčších bankách v krajine, Sberbank a VTB Group, v najväčšom ropnom koncerne Rosnefť, ako aj v štátnom železničnom monopole Russian Railways, v najväčšej domácej lodnej spoločnosti Sovcomflot, v ruských aerolíniách Aeroflot a telekomunikačnej firme Rostelecom.
      Podľa Nabiullinovej sa predaj majetku v celkovej hodnote okolo 1 bilióna RUB uskutoční v rokoch 2011 až 2013. Pôvodný plán počítal s privatizáciou majetku v hodnote 1,8 bilióna RUB v priebehu piatich rokov. Predaj aktív v hodnote zvyšných 800 miliárd RUB však ešte nebol schválený.
      Moskva zrejme najprv predá 10-% podiel v druhej najväčšej domácej banke VTB americkej investičnej spoločnosti TPG za prinajmenšom 3 miliardy USD (2,22 miliardy eur). jedným z cieľov privatizácie je aj pritiahnutie domácich a zahraničných investorov a zlepšenie manažmentu najväčších firiem.

Zdroj: TASR/ Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona