Ruská vláda prisľúbila finančnú pomoc Rosnefti

NETKY.SK • 8 September 2014, 19:17 • 2 min
Ruská vláda prisľúbila finančnú pomoc Rosnefti

MOSKVA - Nové sankcie Západu proti Rusku sa môžu dotknúť aj ropného gigantu Rosnefť. Koncern však môže počítať s finančnou pomocou vlády, ktorá chce obmedziť prípadné škody spôsobené sankciami. Informoval o tom internetový portál nemeckého týždenníka Spiegel.

slovakia

left justify in out

Moskva prisľúbila Rosnefti štátnu pomoc vo výške miliárd rubľov. Vláda v súčasnosti skúma rozličné možnosti podpory koncernu, uviedol ruský premiér Dmitrij Medvedev pre denník Vedomosti. Poukázal napríklad na to, že Rosnefť je veľkým platcom daní.
     

Šéf Rosnefti Igor Sečin podľa zdroja z ruskej vlády v auguste požiadal o pomoc, ktorá by zmiernila dôsledky sankcií na koncern, uvalených pre ukrajinskú krízu. Rosnefť údajne potrebuje 1,5 bilióna RUB (31 miliárd eur). Spočiatku sa nezdalo, že vláda vyhovie žiadosti Rosnefti. Medvedev v spomenutom rozhovore pre Vedomosti ohľadom tejto sumy uviedol, že nie všetko sa musí urobiť v priebehu jedného roka.
     

Rosnefť je vysoko zadlžená. Dôvodom je kúpa britsko-ruskej ropnej firmy TNK-BP z roku 2013 za približne 42,5 miliardy eur. V tomto roku musí koncern vrátiť asi 9,2 miliardy eur a v roku 2015 ďalších 13 miliárd eur. Viaceré ruské spoločnosti, ktorých sa dotkli západné sankcie, ako napríklad banka VTB, už dostali prísľub, že budú môcť použiť financie zo štátnych fondov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona