Ruská vláda pripravuje rozsiahlu privatizáciu

NETKY.SK • 25 Október 2010, 07:27 • 2 min
Ruská vláda pripravuje rozsiahlu privatizáciu

Ruská vláda pripravuje rozsiahlu privatizáciu - Svet Rusko plánuje, že predá až 15 % najväčšieho domáceho producenta ropy, Rosnefť. Vláda chce počas najbližších 5 rokov získať až 1,8 bilióna RUB (42,4 miliardy eur) z predaja podielov v štátnych podnikoch.

slovakia

left justify in out

img

Rusko plánuje, že predá až 15 % najväčšieho domáceho producenta ropy, Rosnefť. Vláda chce počas najbližších 5 rokov získať až 1,8 bilióna RUB (42,4 miliardy eur) z predaja podielov v štátnych podnikoch.
      Kabinet premiéra Vladimira Putina schválil plán týkajúci sa predaja podielov v takmer 900 spoločnostiach, vrátane úverových inštitútov Sberbank a VTB Group, informoval vo štvrtok (21.10.) večer vicepremiér Igor Šuvalov. Správu najskôr priniesla tlačová agentúra Interfax a neskôr ju potvrdil Šuvalovov hovorca.
      Vláda chce použiť časť príjmov z privatizácie na zaplátanie dier v rozpočte. V roku 2011 plánuje Rusko znížiť svoj deficit na 3,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Tento rok sa očakáva schodok na úrovni 5,3 % po vlaňajších 5,9 % HDP. Vlaňajší deficit bol prvým po 10 rokoch. Príčinou bol rekordný pokles ruskej ekonomiky.
      "Vláda považuje privatizáciu nielen za spôsob financovania rozpočtového schodku, ale aj za nástroj na zlepšenie investičného prostredia a zvýšenia konkurencie," uviedli ekonómovia Alfa Bank Natalia Orlova a Dmitrij Dolgin. "Najdôležitejším krokom týmto smerom" by podľa nich bolo, ak by sa štát zriekol kontroly v kľúčových spoločnostiach.
      Ministerstvo financií v júli navrhlo ako súčasť 3-ročného privatizačného plánu predaj menšinových podielov v 10 spoločnostiach, medzi ktorými boli aj Rosnefť, Sberbank a VTB. Vláda už vlani označila 5500 podnikov, ktoré sú na predaj, a prisľúbila predaj akcií firiem obchodovaných na burze, aby znížila deficit.
      Privatizačné plány ešte musia podpísať premiér Vladimir Putin a prezident Dmitrij Medvedev. Minister financií Alexej zopakoval, že Rusko do roku 2015 vyrovná svoj rozpočet.
      "Ak bude prezident súhlasiť s týmto plánom, ministerstvá začnú s konkrétnymi opatreniami, aby sme ho mohli okamžite začať realizovať," uviedol Šuvalov.
      Vláda plánuje znížiť svoj podiel v najväčšom ruskom úverovom inštitúte Sberbank medzi rokmi 2011 a 2014, informoval Šuvalov. Moskva si však chce ponechať v banke kontrolný podiel. Rusko "sa pokúsi predať" 10-% podiel vo VTB, čo je druhá najväčšia banka v krajine, tento rok, ďalších 10 % v roku 2011 a 10 % až 15 % v roku 2012. Vláda je vraj tiež pripravená "diskutovať o možnosti" zníženia svojho podielu pod 50 % v priebehu 3 rokov, uviedol Šuvalov. Vláda aktuálne vlastní v Sberbank 60,3 % a vo VTB Group 85,5 %.
      V oblasti energetiky Rusko môže v rokoch 2012 až 2015 predať až 15 % v Rosnefti. Rusko podľa agentúry Bloomberg v súčasnosti vlastní v koncerne 75 %.
      Vláda však zo svojich privatizačných plánov vyškrtla predaj podielu v prevádzkovateľovi ropovodov Transnefť, ktorý sa ešte nachádzal na júlovom zozname ministerstva financií.
      Moskva okrem toho uvažuje o predaji podielov v štátnom železničnom monopole Russian Railways, v najväčšej domácej lodnej spoločnosti Sovcomflot, v ruských aerolíniách Aeroflot, v telekomunikačnej firme Rostelecom.

Zdroj: TASR/Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies