Ruská vláda plánuje sprivatizovať Rosnefť a Bašnefť v tomto roku

NETKY.SK • 15 Február 2016, 13:05 • 2 min
Ruská vláda plánuje sprivatizovať Rosnefť a Bašnefť v tomto roku

MOSKVA - Ruská vláda plánuje sprivatizovať tento rok viacero energetických podnikov a medzi nimi aj koncerny Rosnefť a Bašnefť. Povedal to počas víkendu ruský minister ekonomického rozvoja Alexej Uljukajev, ktorý zároveň dodal, že privatizačné plány na najbližšie obdobie nezahŕňajú jednu z najstarších ruských bánk Sberbank. Informovala o tom agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

"Naše návrhy zahŕňajú aktíva v oblasti palív a energetiky, ako sú Rosnefť a Bašnefť," povedal Uljukajev v nedeľu (14.2.) v rozhovore pre televízny kanál NTV. "Okrem nich plánujeme sprivatizovať aj ďalšie aktíva," dodal, no zároveň uviedol, že privatizáciu Sberbank v dohľadnej budúcnosti neplánujú.

 

Privatizáciu Rosnefti však viacerí ekonómovia a ľudia zo sektora nepovažujú v súčasnej situácii za rozumnú. Nesúhlasí s tým nielen šéf samotnej Rosnefti Igor Sečin, za nevhodné v období nízkych cien ropy to neschvaľuje ani šéf britskej ropnej spoločnosti BP Bob Dudley a proti sa vyjadril aj bývalý ruský minister financií Alexej Kudrin. Ten nepovažuje za vhodnú príliš rozsiahlu privatizáciu ako celok. Ako uviedol v januári na Svetovom ekonomickom fóre v Davose, Moskva by mala s privatizáciou počkať na ekonomicky výhodnejší čas. "Myslím si, že to bude mať zmysel, keď sa ruská ekonomika jednoznačne vráti k rastu," povedal Kudrin, podľa ktorého by k tomu mohlo dôjsť v budúcom roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies