Ruská vláda odvolala riaditeľa moskovského Veľkého divadla

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 10:21 • 2 min
Ruská vláda odvolala riaditeľa moskovského Veľkého divadla

MOSKVA - Ruská vláda odvolala riaditeľa moskovského Veľkého divadla Anatolija Iksanova. Ako dnes informoval minister kultúry Vladimir Medinskij, tejto funkcie sa ujme Vladimir Urin, ktorý riadil Moskovské hudobné divadlo Stanislavského a Nemiroviča-Dančenka.

slovakia

left justify in out

Iksanov bol riaditeľom Veľkého divadla od septembra roku 2000. Počas jeho pôsobenia vo funkcii prešlo divadlo náročnou rekonštrukciou a bola otvorená Nová scéna. Rekonštrukcia historickej budovy sa začala v roku 2005 a mala byť ukončená v roku 2008, práce však pokračovali až do roku 2011, pričom náklady na rekonštrukciu stúpli na 16-násobok pôvodných odhadov.

Iksanovovo pôsobenie vo funkcii sprevádzala celá séria škandálov: od prepustenia baleríny Anastasie Volčkovovej v roku 2003 - oficiálne kvôli tomu, že "fyzicky nezodpovedá normám a nie je možné vybrať jej partnera"; cez škandál so zverejnením pornografických fotografií s vtedajším šéfom baletu Gennadijom Janinom a predajom predražených lístkov do Veľkého divadla na čiernom trhu po januárový útok kyselinou na šéfa baletu Sergeja Filina, ktorý podľa odborníkov odhalil hlboké spory vo vnútri divadla, či nedávne nepredĺženie zmluvy sólistovi Nikolajovi Ciskaridzemu - Iksanovovmu kritikovi.   

Ako informovala agentúra RIA Novosti, minister Medinskij na dnešnom stretnutí s vedúcimi predstaviteľmi Veľkého divadla na vysvetlenie Iksanovho odvolania uviedol: "všetci iste dobre vedia, že ľudské sily majú hranice". Podľa jeho slov rozhodnutie od odvolaní Iksanova nebolo spontánne, ale je v súlade s ministerskou koncepciou rozvoja divadla. Iksanov bude teraz zastávať funkciu poradcu ministra pre záležitosti divadiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona