Ruská vláda čoskoro zakáže šifrovanú aplikáciu Telegram

NETKY.SK • 14 Apríl 2018, 17:15 • 2 min
Ruská vláda čoskoro zakáže šifrovanú aplikáciu Telegram

MOSKVA – Ruské úrady v piatok 13. apríla požiadali poskytovateľov internetových služieb, aby zakázali šifrovanú aplikáciu Telegram. Stalo sa tak iba niekoľko týždňov po tom, ako tento projekt cez svoju ICO vyzbieral 1,7 miliardy dolárov na podporu vývoja vlastnej blockchain platformy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa správ miestnych médií, rozhodnutie okresného súdu v obvode Tagansky v Moskve znamená, že štátna organizácia Roskomnadzor, ktorá monitoruje internet, teraz donúti domácich poskytovateľov internetu blokovať prístup k Telegramu v blízkej budúcnosti.

 

"Hovoríme o dňoch, možno hodinách, možno minútach," povedal riaditeľ spoločnosti Roskomnadzor Alexander Glazov.

 

Generálny riaditeľ Telegramu Pavel Durov po krátkom súdnom pojednávaní na svojom osobnom kanáli a na sociálnych médiách napísal, že "sloboda nie je na predaj".

 

 

 

"V spoločnosti Telegram máme luxus, že sa nemusíme starať o zdroje príjmov či predaj reklám. Ochrana súkromia nie je na predaj a ľudské práva by sa nemali ohrozovať zo strachu alebo chamtivosti," napísal Durov.

 

Durov zabránil vlastným právnikom Telegramu zúčastniť sa na pojednávaní, pretože to podľa jeho slov bola fraška.

 

Koncom marca 2018 oznámil Telegram rekordných 200 miliónov aktívnych používateľov za predchádzajúci mesiac. Približne 10 miliónov užívateľov Telegramu je v Rusku a práve tých sa bude dotýkať nariadený zákaz.

 

img

 

Viaceré ruské médiá vzápätí zverejnili možnosti, ktoré by užívateľom umožnili obísť tento zákaz. Údajne sa to dá ľahko urobiť prostredníctvom služieb VPN. Niektoré implementácie Telegramu, ako napríklad mobilná aplikácia, bude ťažšie odrezať ako ostatné.

 

K podobnému kroku pristúpila aj ukrajinská vláda, keď v máji 2017 zablokovala známu ruskú sociálnu sieť VKontakte, ku ktorej majú používatelia aj naďalej prístup cez mobilnú aplikáciu. Zaujímavé je, že aj túto sociálnu sieť založil Pavel Durov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies