Ruská vláda by čoskoro mohlo uzavrieť dohodu o plyne s Čínou

NETKY.SK • 13 Október 2014, 09:54 • 2 min
Ruská vláda by čoskoro mohlo uzavrieť dohodu o plyne s Čínou

MOSKVA - Rusko pripravilo na podpis medzivládne dohody medzi Moskvou a Pekingom, pričom jednou z týchto dohôd je aj dohoda o dodávkach plynu z Ruska do Číny. Informoval o tom štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Igor Morgulov.

slovakia

left justify in out

Na týchto dodávkach sa obe krajiny dohodli ešte v máji. Dohoda by sa mala spečatiť tento týždeň, keď na návštevu Moskvy pricestuje čínsky premiér Li Kche-čchiang. Ruský exportér plynu Gazprom a čínska spoločnosť China National Petroleum Corporation (CNPC) sa dohodli na tom, že Rusko bude Číne dodávať 38 mld. metrov kubických plynu ročne. Dodávky by sa mali začať od roku 2019. Analytici kontrakt oceňujú na zhruba 400 mld. USD. Podľa Morgulova sú vládne dohody, vrátane tej plynovej, pripravené na podpis počas návštevy čínskeho premiéra. "Obsahujú medzivládnu dohodu o dodávkach zemného plynu využitím 'východnej' trasy," povedal Morgulov. 

 

Medzivládne dohody medzi Ruskom a Čínou sa okrem plynu týkajú aj finančnej oblasti, jadrovej energie, komunikácie a turizmu. Rusko hľadá spôsoby, ako zvýšiť predaj plynu krajinám Ázie. Situácia na Ukrajine predstavuje hrozbu pre obchod medzi Európou a Ruskom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies