Ruská vakcína Sputnik V možno čoskoro dostane zelenú

NETKY.SK • 27 December 2021, 20:46 • 2 min
Ruská vakcína Sputnik V možno čoskoro dostane zelenú

Riaditeľ Regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu Hans Kluge odmietol tvrdenia, že schvaľovací proces vacíny Sputnik V predĺžili z dôvodu jeho politizácie. Očakáva, že WHO čoskoro schváli ruskú vakcínu proti koronavírusu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ruský fond priamych investícií podľa Klugeho podpísal všetky právnické dokumenty potrebné na schválenie vakcíny na núdzové použitie ešte v októbri. WHO však stále nemá k dispozícii všetky údaje potrebné na ukončenie procesu schvaľovania. Minulý mesiac oznámila, že po niekoľkých mesiacoch pozastavenia schvaľovania znovu začala tento proces, ktorý by mohol viesť k núdzovému používaniu Sputnika V.

 

img

 

„Predstavitelia WHO a RFPM sa stretli koncom novembra, aby prediskutovali nutnosť poskytnutia ďalších údajov týkajúcich sa kvality, bezpečnosti a účinnosti vakcíny... Poskytnutie týchto údajov sa očakáva do konca decembra 2021 a verím, že čoskoro po tom bude proces (schvaľovania) ukončený," vysvetlil Kluge. Riaditeľ WHO pre Európy zároveň poprel, že by sa proces schválenia ruskej vakcíny predlžoval z politických dôvodov.

 

img

 

„Určite sa to netýka politiky. WHO je organizácia založená na vedeckých dôkazoch. Proces schválenia vakcíny je rovnaký pre každého jedného výrobcu a ten musí spĺňať rovnaké kritéria ako všetci ostatní," vysvetlil Kluge. Vakcínu Sputnik V vyvinul Gamalejov vedecko-výskumný inštitút v Moskve. Vlani v auguste sa Sputnik V stal prvou schválenou vakcínou proti koronavírusu na svete, keď jej ruské úrady dali 11. augusta 2020 zelenú na použitie v krajine, a to ešte pred rozsiahlymi klinickými testami. WHO a ani Európska lieková agentúra ju však ešte neodobrili.

 

Možno vás zaujme: Dobrá správa! Izrael vyvinul veľmi účinný liek proti covidu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona