Ruská televízia sa ospravedlnila za otázku, či sa mali Sovieti vzdať

NETKY.SK • 28 Január 2014, 10:24 • 2 min
Ruská televízia sa ospravedlnila za otázku, či sa mali Sovieti vzdať

MOSKVA - Súkromná ruská televízia sa v pondelok ospravedlnila za anketovú otázku, či sa mal vtedajší Sovietsky zväz vzdať v záujme ukončenie blokády Leningradu nacistami počas druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Otázka zverejnená deň pred 70. výročím ukončenia takmer 900 dní trvajúceho obliehania dnešného Petrohradu chcela poukázať na možnosť vzdania sa s cieľom zachrániť státisíce ľudí, ktorí zahynuli najmä v dôsledku hladu. TV Rain, stanica kritická voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi, uznala, že otázka bola "neetická" a jej položenie bolo chybou. Program televízie tvrdo odsúdil aj ruský parlament. Podľa poslancov totiž ide o priamu urážku obetí vojny a ľudí, ktorí trpeli v obliehanom Leningrade.

Rusko si v pondelok pripomenulo 70. výročie oslobodenia niekdajšieho Leningradu, ktorý obliehali nacisti takmer 30 mesiacov . Približne milión obyvateľov zomrelo od hladu a pri obrane obkľúčeného mesta. Potravinová kríza vrcholila vo februári 1942, keď v meste denne umieralo okolo 3000 až 4000 civilistov. Denný prídel potravín bol výrazne zredukovaný a ľudia boli donútení jesť domáce zvieratá, hmyz či lepidlo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies