Ruská tajná služba podozrieva USA, že mali prsty v havárii stroja Suchoj

NETKY.SK • 25 Máj 2012, 07:01 • 2 min
Ruská tajná služba podozrieva USA, že mali prsty v havárii stroja Suchoj

Ruská tajná služba podozrieva USA, že mali prsty v havárii stroja Suchoj - Svet Hoci odborníci na letectvo odmietli podozrenia ruskej tajnej služby, že v havárii ruského lietadla Suchoj Superjet 100 v Indonézii z 9. mája mali prsty Spojené štáty, množstvo

slovakia

left justify in out

img

Hoci odborníci na letectvo odmietli podozrenia ruskej tajnej služby, že v havárii ruského lietadla Suchoj Superjet 100 v Indonézii z 9. mája mali prsty Spojené štáty, množstvo nezodpovedaných otázok živí konšpiračné teórie.
      Ruská vojenská tajná služba GRU má podozrenie, že haváriu lietadla - jediného sľubného ruského stroja na trhu civilného letectva - možno spôsobila priemyselná špionáž na pokyn USA. Napísal to dnes popredný moskovský bulvárny denník a zvyčajne spoľahlivý zdroj informácií Komsomoľskaja pravda, ktorú citovali noviny Christian Science Monitor, vychádzajúce v Spojených štátoch.
      Väčšina oslovených ruských odborníkov na letectvo dnes zavrhla teóriu o sabotáži. Zároveň však povedali, že je čoraz väčšou záhadou, ako mohlo najmodernejšie ruské civilné lietadlo naraziť do svahu sopky Salak, vysokej vyše 2200 metrov, počas bežného predvádzacieho letu, keď systémy stroja očividne dokonale fungovali.
      "Všetky doteraz predložené teórie sú úplne chybné, je tiež nedostatok nevyvrátiteľných informácií a šíri sa mnoho nezodpovedných fám," povedal Roman Gusarov, vydavateľ internetového časopisu o letectve Avia.ru. "Obávam sa, že Rusko z tohto prípadu nakoniec vyjde so zlou povesťou," dodal.
      Komsomoľskaja pravda, ktorá citovala nemenovaného generála GRU, napísala, že najprijateľnejším vysvetlením havárie je zámerné elektronické rušenie palubných prístrojov lietadla. Stroj vezúci 45 ľudí totiž narazil do svahu sopky neďaleko metropoly Jakarta napriek tomu, že podľa prvých výsledkov počiatočného vyšetrovania fungovali správne všetky varovné systémy na zisťovanie terénu, vďaka ktorým sa dá vyhnúť kolízii.
      "Vyšetrujeme teóriu, že išlo o priemyselnú sabotáž," uviedol predstaviteľ GRU. Dodal, že ruská tajná služba už dlho sleduje činnosť amerických vojenských špecialistov na elektroniku na letisku v Jakarte.
      "Vieme, že majú špeciálne vybavenie, ktoré môže prerušiť komunikáciu medzi lietadlom a zemou, alebo zmeniť údaje na palube," vysvetlil. "Napríklad, lietadlo letí v nejakej výške, ale po zásahu zo zeme ukazujú zariadenia na palube inú výšku," povedal predstaviteľ GRU.

Zdroj: TASR/Christian Science Monitor



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies