Ruská štátna duma odmietla hlasovať o návrhu uctiť si Nemcovovu pamiatku

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 11:11 • 2 min
Ruská štátna duma odmietla hlasovať o návrhu uctiť si Nemcovovu pamiatku

MOSKVA - Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, odmietla dnes hlasovať o poslaneckom návrhu uctiť si pamiatku zavraždeného politika Borisa Nemcova minútou ticha. Informovala o tom agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

S požiadavkou zaradiť tento návrh do programu schôdze vystúpil poslanec Dmitrij Gudkov. "Bez ohľadu na to, že nie všetci mali rovnaké názory ako on (Boris Nemcov), považujem za správne a ľudské uctiť si jeho pamiatku minútou ticha," vyhlásil Gudkov. O jeho návrhu sa však ani nehlasovalo.

 

Predseda Štátnej dumy Sergej Naryškin dnes plénum informoval, že krátko po Nemcovovej smrti poslal jeho príbuzným telegram, v ktorom im vyjadril sústrasť za seba i za poslancov.

 

Predseda poslaneckého klubu Liberálnodemokratickej strany Ruska Vladimir Žirinovskij vysvetlil, že Duma "sa (kvôli minúte ticha) stavia len na základe rozhodnutia predsedníctva a v deň štátneho smútku".

 

Nemcov bol poslancom Štátnej dumy za stranu Zväz pravicových síl - bol predsedom jej poslaneckého klubu a členom predsedníctva Dumy. Keď zastával funkciu gubernátora Nižegorodskej oblasti, bol aj poslancom Rady federácie, hornej komory ruského federálneho zhromaždenia.

 

Od roku 2003 do roku 2008 bol mimo politiky: venoval sa biznisu a bol poradcom ukrajinskej vlády. V roku 2008 bol jedným iniciátorov vzniku liberálnej strany Solidarita. Od roku 2012 bol spolupredsedom politickej strany RPR-Parnas. Neskôr bol aj členom Koordinačnej rady ruskej opozície, ktorá pripravovala protesty proti súčasnému vedeniu Ruska.

 

Nemcova zastrelili v noci na 28. februára v centre Moskvy, niekoľko desiatok metrov od hradieb Kremľa, keď sa so svojou ukrajinskou priateľkou po Veľkom moskovskom moste vracal do svojho bytu na ulici Boľšaja Ordynka.

 

Nemcov je najprominentnejším kritikom Kremľa zavraždeným počas 15 rokov, čo je pri moci prezident Vladimir Putin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies