Ruská Štátna duma dala zelenú zatknutiu opozičného poslanca Ponomariova

NETKY.SK • 16 Október 2015, 17:31 • 2 min
Ruská Štátna duma dala zelenú zatknutiu opozičného poslanca Ponomariova

MOSKVA - Dolná komora ruského parlamentu dala dnes súhlas na zatknutie Iľju Ponomariova, jediného poslanca, ktorý vlani hlasoval proti anexii ukrajinského Krymu.

slovakia

left justify in out

Ponomariova už v lete zaradili ruské úrady na medzinárodný zoznam hľadaných osôb pre obvinenia zo sprenevery. Poslaneckej imunity pred trestným stíhaním ho zbavili v apríli tohto roka.

 

Štátna duma dnes podnikla v Ponomariovom prípade ďalší krok, keď dala oficiálny súhlas na jeho zatknutie v neprítomnosti. Tento ľavicový opozičný poslanec totiž už od vlaňajška žije v exile v Spojených štátoch.

 

Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že Ponomariov spreneveril milióny rubľov z prostriedkov štátom financovanej technologickej nadácie Skolkovo.

On sám všetky obvinenia odmieta ako politicky motivovanú snahu dostať ho z parlamentu. O poslanecký mandát príde len v prípade, ak jeho vinu potvrdí súd.

Ponomariov bol jediným poslancom 450-člennej Štátnej dumy, ktorý vlani hlasoval proti anexii Krymu po tom, ako Rusko vojensky obsadilo a prevzalo kontrolu nad týmto ukrajinským polostrovom. V rokoch 2011 a 2012 bol jedným z organizátorov vlny protivládnych protestov v Rusku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies