Ruská rozvojová banka očakáva, že pre zimnú olympiádu príde o miliardy

NETKY.SK • 16 Jún 2013, 14:10 • 2 min
Ruská rozvojová banka očakáva, že pre zimnú olympiádu príde o miliardy

MOSKVA - Ruská štátna rozvojová banka Vnešekonombank (VEB) predpokladá, že na stratových stavebných projektoch určených pre budúcoročné zimné olympijské hry v Soči príde približne o 165 miliárd rubľov (3,91 miliardy eur). Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

VEB schválila viacerým ruským spoločnostiam na projekty pre olympiádu úvery za 220 miliárd rubľov, povedal pre portál Gazeta.ru predseda správnej rady banky Vladimir Dmitrijev. Zo schválených úverov banka už poskytla 110 miliárd rubľov a zvyšné peniaze plánuje vyplatiť do konca tohto roka. Medzi adresátmi sú v mnohých prípadoch miliardári ako Vladimir Potanin či Oleg Deripaska, alebo veľké ruské firmy ako plynárenský gigant Gazprom. Podľa Dmitrijeva minimálne osem z 19 olympijských projektov financovaných bankou VEB je stratových. "Máme tak veľké pochybnosti, či naši dlžníci budú schopní úvery splatiť," povedal. Banka je v 100-% vlastníctve štátu a je povinná zabezpečiť úvery na dlhodobé projekty, ktoré by len ťažko získali financie z iných zdrojov. Odhaduje sa, že Zimné Olympijské hry 2014 v Soči budú najdrahšou olympiádou v dejinách. Podľa posledných odhadov by mali stáť až okolo 1,5 bilióna rubľov, teda zhruba 35,5 miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona