Ruská raketa vyniesla na orbitu európsky internetový satelit

NETKY.SK • 27 December 2010, 12:41 • 2 min
Ruská raketa vyniesla na orbitu európsky internetový satelit

Ruská raketa vyniesla na orbitu európsky internetový satelit

slovakia

left justify in out

Ruská nosná raketa Proton v noci nadnes úspešne vyniesla do vesmíru európsky satelit, ktorý bude poskytovať vysokorýchlostné internetové pripojenie pre viac ako milión domácností v odľahlých oblastiach Európy.
      Štart sa uskutočnil z kazašského kozmodrómu Bajkonur.
      Družicu Ka-Sat vážiacu 6,1 tony postavila  spoločnosť Astrium, patriaca do korporácie EADS. Šesť metrov dlhý satelit po rozložení solárnych panelov "narastie" na viac ako 40 metrov.      
      Po deviatich hodinách letu bude satelit uvedený na takzvanú prechodnú dráhu ku geostacionárnej dráhe, na ktorej bude čakať na prvé rádiové signály z francúzskeho riadiaceho centra v Rambouillet pri Paríži.
      V priebehu nasledujúcich troch mesiacov sa uskutoční séria testov. Po ich skončení sa družica v apríli 2011 umiestni na svoju konečnú pozíciu.
      Ka-Sat má kapacitu ako 40 konvenčných televíznych satelitov a je schopný poskytovať vysokorýchlostný prístup k dátovým sieťam pre dva milióny ľudí. Satelit ponúkne rýchlosť sťahovania dát desať megabitov za sekundu, rýchlosť odosielania dát bude štyri megabity za sekundu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona