Ruská prokuratúra žiada pre Navaľného desať rokov väzenia

NETKY.SK • 19 December 2014, 12:11 • 2 min
Ruská prokuratúra žiada pre Navaľného desať rokov väzenia

MOSKVA - Ruská prokuratúra žiada pre známeho ruského opozičného aktivistu a blogera Alexeja Navaľného trest odňatia slobody v trvaní desať rokov za spreneveru, ktorej sa dopustil vo francúzskej kozmetickej spoločnosti Yves Rocher.

slovakia

left justify in out

Pre Navaľného brata Olega, ktorý je v prípade spoluobvineným, navrhuje osemročný trest. Informovali o tom dnes ruské agentúry. Moskovský súd dnes okrem toho Navaľnému predĺžil do 15. februára domáce väzenie, ktoré súvisí so súdnym procesom v kauze sprenevery 30 miliónov rubľov (približne 500.000 dolárov). Navaľnyj toto obvinenie odmieta a označuje ho za súčasť kampane prezidenta Vladimira Putina proti opozícii.
      

Sudkyňa Zamoskvorečského okresného súdu tak dnes vyhovela žiadosti prokuratúry, ktoré navrhla predĺžiť Navaľnému domáce väzenie až do 15. februára, uviedla agentúra Reuters. Prokuratúra trvala na tomto opatrení v snahe predísť situácii, keď by sa domáce väzenie skončilo skôr, ako by bol v kauze Yves Rocher vynesený rozsudok. Podľa doteraz platného verdiktu by Navaľnyj bol v domácom väzení do 15. januára.
      

Obhajoba protestovala proti predĺženiu domáceho väzenia, pričom argumentovala, že na to teraz nie sú žiadne formálne dôvody, keďže všetky dôkazy v kauze sú zhromaždené a prešetrené a svedkovia vypočutí, takže Navaľnyj "nemôže brániť stanoveniu pravdy".
      

Samotný Navaľnyj v súdnej sieni na rozhodnutie súdu o predĺžení domáckeho väzenia reagoval podľa agentúry Reuters len ironickým úsmevom. Alexej Navaľnyj je spolu s bratom Olegom obvinený zo sprenevery 30 miliónov rubľov spoločnosti Yves Rocher Vostok a ďalších štyroch miliónov z fondov Mnohoprofilovej spracovateľskej spoločnosti. Obaja tieto obvinenia odmietajú.

      

Predstavitelia spoločnosti Yves Rocher sa pred časom pre súdom vyjadrili, že zatiaľ nevedia, či bratia Navaľní firme spôsobili škody. Konštatovali však, že Oleg Navaľnyj zneužil ich dôveru. Ako pripomenuli ruské médiá, tento súdny proces nie je jediný, ktorý sa v Rusku viedol alebo vedie proti Alexejovi Navaľnému. Doteraz bol odsúdený na päť rokov podmienečne za spreneveru 16 miliónov rubľov (370.000 eur) štátnej spoločnosti KirovLes. Trestného činu sa podľa súdu dopustil v roku 2009 ako poradca liberálneho gubernátora Kirovskej oblasti. Aj v tomto prípade Navaľnyj všetky obvinenia odmietol a označil ich za vyfabrikované Kremľom.  
      

V domácom väzení má Navaľnyj zakázané prijímať návštevy a komunikovať na sociálnych sieťach. Práve vďaka svojim blogom o politickej scéne v Rusku a všadeprítomnej korupcii sa Navaľnyj svojho času stal verejne známou osobou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona