Ruská prokuratúra žiada desať rokov väzenia pre Alexeja Navaľného

NETKY.SK • 17 Február 2015, 11:50 • 2 min
Ruská prokuratúra žiada desať rokov väzenia pre Alexeja Navaľného

MOSKAVA - Ruská prokuratúra žiada trest desať rokov väzenia pre kritika Kremľa Alexeja Navaľného a odvolala sa proti podmienečnému trestu, ktorý tento opozičný vodca dostal vlani v prípade údajného finančného podvodu. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters, ktorá citovala ruskú agentúru RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Navaľného, ktorý viedol moskovské pouličné protesty proti Vladimirovi Putinovi v rokoch 2011-2012, a jeho brata Olega obvinili vlani zo sprenevery 30 miliónov rubľov - podľa súčasného kurzu takmer pol milióna dolárov - dvom firmám vrátane pobočky francúzskej kozmetickej spoločnosti Yves Rocher. Krádeže sa bratia podľa obvinenia dopustili v rokoch 2008-2012.
      

Oleg dostal tri a pol roka väzenia, pričom jeho brat Alexej vyviazol s podmienečným trestom a prokuratúra už vtedy vyhlásila, že sa proti tomu odvolá. "Požadujeme, aby (Alexeja) Navaľného odsúdili na desať rokov za mrežami," uviedol prokurátor na odvolacom pojednávaní na moskovskom mestskom súde.
      

Kritici Kremľa a Washington označili prípad za pokus o potlačenie politických odporcov. Alexej Navaľný po udelení podmienečného trestu však musel zostať v domácom väzení, v ktorom bol už od minuloročného februára. Po verdikte zaujal voči úradom ešte konfrontačnejší postoj a dokonca si zložil elektronický monitorovací náramok, ktorý bol povinný nosiť v rámci svojho domáceho väzenia. Navyše, zúčastnil sa aj na zhromaždení svojich podporovateľov.
      

Opozičný líder a blogger sa zaviazal, že 1. marca sa postaví do čela 100.000 ľudí na proteste proti politike Kremľa, ktorý podľa jeho názoru vedie krajinu do hlbšej ekonomickej krízy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona