Ruská prokuratúra žiada 23-ročný trest pre zadržaného filmára Sencova

NETKY.SK • 19 August 2015, 14:15 • 2 min
Ruská prokuratúra žiada 23-ročný trest pre zadržaného filmára Sencova

MOSKVA - Ruská prokuratúra požiadala dnes súd, aby oceňovanému ukrajinskému režisérovi Olegovi Sencovovi udelil pre obvinenia zo spáchania teroristických činov 23-ročný trest odňatia slobody. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Stíhanie Sencovova si vyslúžilo medzinárodnú kritiku, pričom jej zástancovia proces vnímajú ako pomstu za filmárove proukrajinské postoje. Sencov, rodený Krymčan, bol totiž hlasným odporcom vlaňajšej ruskej anexie Krymského polostrova.

 

O 23-ročné väzenie požiadala prokuratúra v priebehu dnešného vypočúvania filmára na juhu Ruska. Takýto verdikt by pritom bol v súlade s ruskými štandardmi, píše AP.

 

Sencova, ktorý sa o ruské občianstvo neuchádzal, zadržala ruská bezpečnosť v máji 2014 na ulici krymskej metropoly Simferopol po tom, ako sa tam zúčastnil na proteste proti anexii. O pár dní na to sa objavil vo vyšetrovacej väzbe v Moskve.

 

Sencova ruské úrady obviňujú zo založenia teroristickej skupiny napojenej na ukrajinskú nacionalistickú organizáciu Pravý sektor, ktorej členovia údajne na Kryme podpálili ruské objekty a chystali sa údajne zničiť aj Leninov pomník, píše britský denník Guardian.

 

Filmár počas procesu svoju vinu poprel a trval tiež na tom, že Rusko nemá súdnu právomoc ho stíhať.

Otvorený list s protestom proti väzneniu filmára adresovali vlani ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi aj prominentní svetoví režiséri Pedro Almodóvar, Ken Loach, Béla Tarr a Wim Wenders, dopĺňa Guardian.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies