Ruská polícia zadržala aktivistov, ktorí si pripomínali august 1968

NETKY.SK • 25 August 2013, 15:31 • 2 min
Ruská polícia zadržala aktivistov, ktorí si pripomínali august 1968

MOSKVA - Na rovnakom mieste sa o protest proti vojenskému zásahu v Československu pokúsili o protest ôsmich "statočných" aj v auguste 1968.

slovakia

left justify in out

Zásah ruskej polície prerušil dnes zámer skupinky desiatich aktivistov pripomenúť si na Červenom námestí v Moskve inváziu vojsk piatich krajín Varšavskej zmluvy do Československa z augusta 1968. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.

Na rovnakom mieste sa o protest proti vojenskému zásahu v Československu pokúsili o protest ôsmich "statočných" aj v auguste 1968. Jedna z vtedajších účastníčok akcie, Nataľja Gorbanevská, nechýbala na Červenom námestí ani dnes v poludňajších hodinách.

Ako informoval ruský spravodajský server TvRain.ru, dnešný zásah polície bol ešte rýchlejší ako pred 45 rokmi. Na rozdiel od vtedajšej situácie však akciu monitorovali ruské médiá, ktoré o nej mohli informovať, pričom samotným zatknutým hrozia "iba" vysoké pokuty.

V auguste 1968 zadržali príslušníci KGB lingvistu Konstantina Babického, básnika Vadima Deloneho, robotníka Vladimira Dremľugu, anglistu Viktora Fajnberga, poetku a prekladateľku Nataľju Gorbanevskú, fyzika Pavla Litvinova, lingvistku Larisu Bogorazovú a Taťjanu Bajevovú.

Všetkých odvážnych účastníkov demonštrácie v Brežnevovom ZSSR odsúdili vtedy na viacročné tresty väzenia, Fajnberga a Gorbanevskú poslali do psychiatrickej liečebne. Po prepustení na slobodu väčšina z demonštrantov emigrovala do Francúzska a USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies