Ruská polícia robí razie v bytoch zamestnancov Chodorkovského nadácie, hľadá aj dôkazy o vraždách

NETKY.SK • 22 December 2015, 09:56 • 2 min
Ruská polícia robí razie v bytoch zamestnancov Chodorkovského nadácie, hľadá aj dôkazy o vraždách

MOSKVA - Ruskí vyšetrovatelia dnes urobili prehliadky v domoch a bytoch viacerých zamestnancov dobročinnej organizácie Otvorené Rusko založenej kritikom Kremľa a bývalým oligarchom Michailom Chodorkovským, ktorý žije v exile.

slovakia

left justify in out

Nadácia v dnešnom vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach uviedla, že domové prehliadky súvisia s trestným konaním začatým 20. júna 2003. Podľa neho boli bývalí topmanažéri ropnej spoločnosti JUKOS Chodorkovskij a Platon Lebedev obvinení z krádeže 20 percent akcií spoločnosti Apatit, čím štátu spôsobili škodu vo výške 280 miliónov dolárov. Polícia dnes robí bytovú prehliadku aj u Chodorkovského hovorkyne Kulle Pispanenovej, informovala agentúra Interfax.

 

Podľa advokáta Sergeja Badamšina, ktorý zastupuje záujmy zamestnancov nadácie Otvorené Rusko, sa dnešná policajná akcia vo vzťahu k nadácii koná aj mimo Moskvy. Samotného Chodorkovského pred vyše týždňom v Rusku v neprítomnosti obvinili zo zorganizovania vraždy primátora mesta Neftejugansk Vladimira Petuchova, ďalšej vraždy, ako aj z pokusu o vraždu ďalších štyroch ľudí.

 

Chodorkovského zatkli 25. októbra 2003 na základe obvinenia zo sprenevery a daňových únikov. V roku 2005 ho súd uznal za vinného a odsúdil na deväť rokov väzenia. Po odvolaní mu trest o rok skrátili.

Od marca 2009 do decembra 2010 sa konal ďalší súdny proces, v ktorom s Chodorkovským ako spoluobžalovaným vystupoval aj niekdajší manažér JUKOS-u Platon Lebedev. Obvinení boli zo sprenevery a prania špinavých peňazí. V tomto procese Chodorkovského odsúdili na 14 rokov väzenia, pričom do výkonu trestu sa mu započítali aj roky strávené vo väzení po prvom procese.

 

Svoje súdne procesy i tresty označuje Chodorkovskij za politicky motivované. Podľa rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) však proces vedený proti nemu nebol politický, i keď - ako uznal ESĽP - porušoval jeho práva na spravodlivý proces a práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života. Chodorkovského mali prepustiť z väzenia 25. októbra 2014, ale na základe milosti, ktorú mu udelil ruský prezident Vladimir Putin, sa na slobodu dostal už 20. decembra 2013. Odvtedy žije v zahraničí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona