Ruská polícia posilnila hliadky v centre Moskvy, kde dnes bude nepovolený míting

NETKY.SK • 2 Apríl 2017, 14:15 • 2 min
Ruská polícia posilnila hliadky v centre Moskvy, kde dnes bude nepovolený míting

MOSKVA - Ruská polícia dnes posilnila bezpečnostné opatrenia v centre Moskvy, kde sa dnes na Červenom námestí má údajne konať nepovolená protestná akcia.

slovakia

left justify in out

Podľa spravodajského servera BFM na neďalekom Manéžnom námestí polícia už dnes zadržala niekoľko podozrivých. V podchodoch vyúsťujúcich na Červené námestie nainštalovali rámy na detekciu kovov. V tejto časti mesta hliadkujú príslušníci Národnej gardy i policajné jednotky OMON.

 

Televízia Dožď v posledných dňoch upozorňovala na možné obmedzenia prístupu na Červené námestie v dnešný deň. Federálna služby ochrany to podľa televízie zdôvodňovala nácvikom slávnostnej vojenskej prehliadky, ktorá sa na tomto námestí má konať v Deň víťazstva nad fašizmom - 9. mája.

 

Velenie moskovskej polície už v piatok vydalo vyhlásenie, v ktorom varovalo Moskovčanov pred účasťou na dnešnom protestnom zhromaždení, na ktoré zvolávajú neznáme osoby prostredníctvom sociálnych sietí. Údajní organizátori pritom úrady ani nepožiadali o povolenie zorganizovať takéto zhromaždenie.

 

Agentúra Interfax v sobotu informovala, že Vyšetrovací výbor Ruskej federácie začal vo veci výziev na účasť na protestných mítingoch svoje vyšetrovanie a pátra po osobách, ktoré 29. marca na internete zverejnili výzvy na masové nepokoje.

 

Ruská generálna prokuratúra okrem toho požiadala Federálnu službu pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor), aby zablokoval internetové stránky vyzývajúce občanov, aby sa 2. apríla zúčastnili na demonštrácii na Červenom námestí v Moskve a na zhromaždeniach vo veľkých mestách Ruska.

 

Minulú nedeľu sa v centre Moskvy i ďalších mestách Ruska tiež konali protesty proti korupcii. Niektoré z nich boli úradne povolené.

 

Na nepovolenom zhromaždení v centre Moskvy polícia zadržala od 500 do 1000 ľudí. Medzi zadržanými bol aj opozičný politik a bloger Alexej Navaľnyj, ktorý za organizovanie nepovoleného zhromaždenia dostal pokutu vo výške 20.000 rubľov (324 eur) a za kladenie odporu pri zatýkaní bol odsúdený na 15 dní väzenia.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies