Ruská polícia opäť zatýkala aktivistov pred budovou súdu

NETKY.SK • 24 Február 2014, 10:02 • 2 min
Ruská polícia opäť zatýkala aktivistov pred budovou súdu

MOSKVA - Ruská polícia zadržala v pondelok najmenej 60 demonštrantov pred budovou súdu v Moskve, kde má dnes sudca vyniesť verdikt nad skupinou ôsmich účastníkov protestu proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v roku 2012.

slovakia

left justify in out

Súd ich už v piatok uznal vinnými z masových výtržností a útokov, ktoré si vyžiadali zranenia 82 policajtov. Prokuratúra navrhuje väzenské tresty od piatich do šiestich rokov a označuje ich za "príliš nebezpečných pre spoločnosť na to, aby mohli zostať na slobode". Pred súdom sa v pondelok zhromaždili stovky protestujúcich, ktorých polícia zatlačila za kovové bariéry okolo súdnej budovy. Podporovatelia obvinených sa obávajú, že rozsudok bude prísny, aby vyslal odkaz, že Rusko nedovolí protesty, aké sa momentálne odohrávajú v susednej Ukrajine.

Nepokoje na Bolotnom námestí sa odohrali 6. mája 2012, v predvečer návratu Putina do prezidentského kresla, proti ktorému prišlo protestovať niekoľko tisíc ľudí. Demonštrácia prestala byť pokojná po tom, ako sa niektorí z demonštrantov pokúsili obsadiť uzavreté priestranstvo, pričom kládli násilný odpor polícii. Tá v súvislosti s nepokojmi zadržala vyše 400 ľudí, väčšinu z nich však zakrátko prepustila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona