Ruská pobrežná stráž zaútočila na plavidlo Greenpeace v Arktíde

NETKY.SK • 19 September 2013, 19:08 • 2 min
Ruská pobrežná stráž zaútočila na plavidlo Greenpeace v Arktíde

MOSKVA - Rusko dnes obvinilo hnutie Greenpeace z "agresívneho a provokačného" konania za to, že dvaja jeho členovia v stredu vyliezli na ruskú ropnú plošinu v Arktíde. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Aktivisti sa k plošine štátnej energetickej spoločnosti Gazprom v Barentsovom mori dostali na palube lode Arctic Sunrise, plaviacej sa pod holandskou vlajkou. Ruská pobrežná stráž oboch votrelcov zadržala. Podľa Greenpeace mal celý incident dohru dnes, keď voči lodi zasiahli ozbrojení príslušníci pobrežnej stráže, ktorí sa na palubu spustili z vrtuľníka. Ministerstvo zahraničných vecí Ruska vyhlásilo, že konanie aktivistov ohrozilo bezpečnosť na plošine. Okrem toho si predvolalo holandského veľvyslanca, ktorého požiadalo, aby zabezpečil, že podobné incidenty sa už nebudú opakovať. "Konanie narušiteľov malo agresívnu a provokačnú povahu a vykazovalo vonkajšie znaky extrémistického správania, ktoré môže viesť k usmrteniu osôb alebo môže mať iné závažné dôsledky," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničia.

Dvoch aktivistov - občanov Fínska a Švajčiarska - ešte stále zadržiava ruská pobrežná stráž, uvádza sa vo vyhlásení hnutia Greenpeace, ktoré ruskú kritiku protestu odmieta. "Povedzme si úplne na rovinu: skutočnú hrozbu pre Arktídu nepredstavuje Greenpeace, ale ropné spoločnosti, ktoré sa rozhodli... že budú ťažiť v odľahlých, zamrznutých moriach," vyhlásil Ben Ayliffe, šéf kampane Greenpeace zameranej proti ťažbe ropy v Arktíde.

Odhaduje sa, že v Arktíde sa nachádza približne 13 percent celosvetových, doposiaľ neobjavených zásob ropy a 30 percent zemného plynu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona