Ruská opozícia tvrdí, že voľby sprevádzali rozsiahle podvody

NETKY.SK • 20 September 2021, 12:29 • 2 min
Ruská opozícia tvrdí, že voľby sprevádzali rozsiahle podvody

MOSKVA - Ruská opozícia v pondelok obvinila ruské úrady z rozsiahlych volebných podvodov po tom, ako predbežné výsledky ukázali, že strana Jednotné Rusko získa v Štátnej dume dvojtretinovú väčšinu.

slovakia

left justify in out

Trojdňové hlasovanie, ktoré sa skončilo v nedeľu, nasledovalo po bezprecedentnom zásahu proti kritikom prezidenta Vladimira Putina. Predvolebné prieskumy ukazovali historicky nízku podporu prokremeľskej strany. Pôvodne sa očakávalo, že Jednotné Rusko by mohlo získať len asi 30 percent hlasov voličov. Spojenci väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného označili predbežné výsledky tejto strany, okolo hranice 50 percent, za absurdné.

 

Prečítajte si: Podľa predbežných výsledkov v parlamentných voľbách zvíťazilo Jednotné Rusko

 

"To je skutočne neuveriteľné. Pamätám si ten pocit z roku 2011, keď ukradli voľby. To isté sa deje práve teraz," povedala pre AFP Navaľného hovorkyňa hovorkyňa Kira Jarmyšová.

 

Navaľného organizácie boli pred voľbami zakázané ako "extrémistické" a jeho blízki spojenci boli zatknutí, alebo opustili krajinu. Navaľného tím vyzval podporovateľov opozície na inteligentné hlasovanie, to znamená, aby podporili tých kandidátov, ktorí by potenciálne mohli poraziť Jednotné Rusko. Táto stratégia sa mohla čiastočne odraziť vo výsledkoch, keďže Jednotné Rusko stratilo niekoľko percent na úkor komunistov.

 

Možno vás zaujme: Aplikácia Navaľnyj zmizla z Google Play a App Store

 

Ruská opozícia tvrdí, že internetové hlasovanie aj predĺženie volieb na tri dni otvorili cestu k volebným podvodom. Moskva podnikla oficiálne tieto kroky v snahe zamedziť šíreniu koronavírusu. Nezávislý volebný monitor Golos v nedeľu večer avizoval, že zaznamenal viac 4 900 správ o podvodoch počas hlasovania. Ruské úrady túto neziskovú organizáciu už skôr označili za zahraničného agenta.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies