Ruská nosná raketa vybuchla tesne po štarte

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 09:41 • 2 min
Ruská nosná raketa vybuchla tesne po štarte

BRATISLAVA - Dnešný štart ruskej nosnej rakety Proton-M, ktorá mala na obežnú dráhu Zeme vyniesť tri satelity pre navigačný systém Glonass, sa skončil neúspechom.

slovakia

left justify in out

Raketa len niekoľko sekúnd po štarte z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane stratila stabilitu, následne sa rozpadla a dopadla na zem, kde spôsobila výbuch. Pri nehode sa údajne uvoľnilo 500 ton toxického paliva. Miestne úrady zatiaľ nenahlásili žiadne zranenia ani obete na životoch.

"Pri štarte rakety Proton-M došlo k nehode. Raketa spadla a následne vybuchla neďaleko miesta štartu. Nehodu bude vyšetrovať komisia na čele so zástupcom riaditeľa ruskej kozmickej agentúry Roskosmos Alexandrom Lopatinom," uviedol hovorca Roskosmosu. Príčina zlyhania rakety zatiaľ nie je známa, predpokladá sa však, že zaň môže technický problém na urýchľovacom stupni DM-3. Od roku 2010 je to už piaty neúspešný štart rakety Proton-M. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies