Ruská národná banka je ochotná rubeľ podporiť, kurz meny opäť posilnil

NETKY.SK • 8 November 2014, 07:36 • 2 min
Ruská národná banka je ochotná rubeľ podporiť, kurz meny opäť posilnil

MOSKVA - Kurz ruského rubľa sa po dnešnom počiatočnom páde na nové historické minimum čiastočne zotavil potom, ako centrálna banka naznačila ďalšiu podporu ruskej mene. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

slovakia

left justify in out

Kurz rubľa sa dnes prepadol na nové minimum, keď voči doláru zaznamenal kurz okolo 48,50 RUB. Niektorí analytici sa v tom čase vyjadrili, že krajina už fakticky zápasí s menovou krízou. Neskôr sa však objavili informácie o mimoriadnom zasadnutí ruskej centrálnej banky a hodnota rubľa začala opäť rásť. Národná banka Ruska v popoludňajších hodinách oznámila, že je ochotná "kedykoľvek" zvýšiť svoje intervencie s cieľom rubeľ podporiť. Navyše, ako dodala, je pripravená využiť aj ďalšie nástroje na podporu meny.
      

Rubeľ začal tento týždeň prudko padať po tom, ako centrálna banka v stredu 5. novembra oznámila, že intervencie na podporu meny obmedzí na maximálne 350 miliónov USD (282,42 milión eur) denne. Dovtedy nemala na intervencie stanovený žiadny limit a v niektorých dňoch dosiahli až 2,5 miliardy USD.
      

Od začiatku tohto roka predala centrálna banka s cieľom podporiť rubeľ asi 70 miliárd USD a len v októbri to bolo 29 miliárd USD. Rusko má ešte stále rezervy na úrovni približne 440 miliárd USD, no centrálna banka mala v pláne rozsah ich znižovania zmierniť. Najmä v situácii, keď nevie odhadnúť, ako dlho budú nepriaznivé vonkajšie ekonomické podmienky pôsobiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies