Ruská kozmická loď Sojuz sa po odklade úspešne spojila s ISS

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 09:41 • 2 min
Ruská kozmická loď Sojuz sa po odklade úspešne spojila s ISS

LOS ANGELES - Ruská kozmická loď Sojuz sa v noci nadnes úspešne pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Trojčlenná posádka, ktorú tvoria Rusi Alexander Skvorcov a Oleg Artemjev a Američan Steve Swanson, daný manéver učinila 402 kilometrov nad Brazíliou, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Pôvodný plán spojenia kozmickej lode so stanicou po šiestich hodinách od stredajšieho štartu rakety z kazašského kozmodrómu Bajkonur však nevyšiel pre technické problémy spaľovacieho motora, ktorý nepracoval tak, ako mal, pretože vesmírne plavidlo nebolo v správnej pozícii, tvrdia ruskí odborníci.
      

Odklad spojenia posádku neohrozil. Cesta k ISS v minulosti trvala dva dni, vedci však vlani odskúšali urýchlený proces, ktorý tento postup skracuje na šesť hodín, a to zvýšením počtu zážihov motora počas trasy Sojuzu na obežnú dráhu Zeme. Ak by sa to bolo podarilo, išlo by o piaty úspešný pokus touto metódou.
      

Nová posádka ISS, ktorá zostane vo vesmíre nasledujúcich šesť mesiacov, sa na palube stanice zvítala s japonským kozmonautom a zároveň kapitánom ISS Koičim Wakatom, Američanom Rickom Mastracchiom a Rusom Michailom Ťurinom. Súčasná posádka ISS je vo vesmíre od novembra minulého roka.
      

Kozmonauti majú na ISS až do polovice septembra uskutočňovať množstvo experimentov. Misia TMA-12M je v poradí 121. letom kozmickej rakety Sojuz do vesmíru. Ruské rakety Sojuz sú po ukončení amerického vesmírneho programu Space Shuttle momentálne jediným strojom schopným dopraviť na ISS ľudskú posádku a techniku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies