Ruská kozmická loď Progress MS sa spojila s ISS

NETKY.SK • 23 December 2015, 16:33 • 2 min
Ruská kozmická loď Progress MS sa spojila s ISS

MOSKVA - Ruská kozmická loď Progress MS sa dnes úspešne spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS).

slovakia

left justify in out

K spojeniu došlo bez problémov na prvý pokus o 11.27 h SEČ, informovala ruská vesmírna agentúra Roskosmos.

 

Ruská raketa Sojuz nesúca kozmickú loď Progress odštartovala v pondelok z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Posádke ISS po dvoch dňoch letu doviezla 2,5 tony nákladu, okrem iného palivo, stlačený kyslík, jedlo a vodu. Progress ostane spojený s ISS do začiatku júla 2016.

 

 

Nákladná loď Progress MS je vybavená pokročilými komunikačnými a navádzacími technológiami a je vylepšenou verziou starších lodí Progress, ktoré boli v prevádzke viac ako štyri desaťročia. Tento let bol jej premiérou, doplnila agentúra AP.

 

Aprílový pokus o vypustenie Progressu zlyhal, podobná októbrová misia sa však skončila úspechom. Nákladná loď Progress M29-M vtedy astronautom dopravila 2,3 tony rozličných zásob.

 

Momentálnu tvoria posádku ISS Rusi Michail Kornijenko, Sergej Volkov a Jurij Malenčenko, ďalej Američania Scott Kelly, Timothy Kopra a Brit Timothy Peake.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies