Ruská informačná služba začala viesť správne konanie proti Facebooku a Twitteru

NETKY.SK • 21 Január 2019, 13:50 • 2 min
Ruská informačná služba začala viesť správne konanie proti Facebooku a Twitteru

MOSKVA - Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) začala viesť správne konanie voči Facebooku a Twitteru. Tieto spoločnosti údajne nepredložili v stanovenej lehote konkrétne plány a termíny ohľadom lokalizácie databáz svojich používateľov v Rusku. Obe firmy majú mesiac na nápravu. Ak k nej nedôjde, Rusko proti nim podnikne konkrétne kroky.

slovakia

left justify in out

V polovici decembra poslal Roskomnadzor obom spoločnostiam listy s upozornením, že musia rešpektovať ruské zákony, ktoré vyžadujú, aby údaje o miestnych používateľoch boli uchovávané v Rusku. Odpovedať na list mali v lehote do 30 dní, teda do 17. januára 2019.

 

img

 

Interfax informovali, že Roskomnadzor do minulého piatku dostal od oboch spoločností len "formálne odpovede", ktoré neobsahujú žiadne konkrétne údaje o lokalizácii databáz a ani údaje, kedy k nej dôjde.

 

Preto už Facebook a Twitter opakovane varoval, že ich donúti dodržiavať zákon o osobných údajoch, podľa ktorého sú zahraničné spoločnosti povinné skladovať údaje v Rusku. Upozornil, že ruská vláda nebude v tejto veci robiť výnimky, aj keď berie na vedomie špecifiká služby Facebook.

 

img

 

Zákon o osobných údajoch nadobudol v Rusku účinnosť v roku 2015. Jeho odporcovia ho kritizujú za to, že by potenciálne mohol znamenať sprístupnenie údajov pre ruskú spravodajskú službu. V Rusku v posledných rokoch rastie tlak úradov na sociálne siete, webové stránky a aplikácie, čo opozícia vníma ako pokus o umlčanie hlavných fór pre politickú diskusiu a organizovanie protestov.

 

 

V apríli minulého roka sa v Moskve zhromaždili tisíce ľudí, aby vyjadrili podporu pre slobodu internetu po tom, ako sa ruské úrady pokúsili zablokovať prístup k populárnej aplikácii Telegram. Telegram odmietol poskytnúť štátnym bezpečnostným orgánom prístup ku konverzáciám, ktoré sú šifrované. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies