Ruská FSB zmarila teroristický útok na rýchlik Sapsan na trati Moskva-Petrohrad

NETKY.SK • 15 August 2011, 15:20 • 2 min
Ruská FSB zmarila teroristický útok na rýchlik Sapsan na trati Moskva-Petrohrad

Ruská FSB zmarila teroristický útok na rýchlik Sapsan na trati Moskva-Petrohrad - Krimi Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) prekazila teroristický útok na rýchlik Sapsan, premávajúci medzi Moskvou a Petrohradom. Tento vlak využívajú aj politici a po

slovakia

left justify in out

img

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) prekazila teroristický útok na rýchlik Sapsan, premávajúci medzi Moskvou a Petrohradom. Tento vlak využívajú aj politici a podnikatelia.
      Severokaukazských organizátorov operácie zadržali a obvinili. Ich obhajcovia im navrhujú dohodu o vine a treste. Informoval o tom v dnešnom vydaní moskovský denník Kommersant.
      Predpokladaným hlavným organizátorom akcie bol Islam Chamužev (22), rodák z Kabardsko-Balkarska, ktorého sa výcviku dostalo u dagestanských ozbrojencov.
      Tento mladý muž sa v jednej z moskovských mešít zoznámil s dvoma mužmi pochádzajúcimi z Čečenska a Ingušska, žijúcimi však dlhší čas v ruskej metropole.
      Tí sa podujali  pomôcť mu pri realizácii teroristickej akcie. Kým jeden z nich, Murad Umajev, sa iba zúčastňoval na schôdzkach skupiny, druhý, Murad Ediľbijev, začal s nákupom materiálov a súčiastok potrebných pre výrobu náloží. Štvrtým aktérom sprisahania bol muž pochádzajúci z Mordvínska, menom Fjarut Nevlotov.
      Motívom pre Ediľbijeva bol podľa žaloby fakt, že počas čečenskej vojny si všimol množstvo porušení práva. Kommersant v tejto súvislosti pripomenul, že v tom čase mal zadržaný desať rokov.
      Koncom júna sa členovia skupiny vybrali hľadať vhodnú lokalitu na odpálenie náloží, ktorú našli približne 20 kilometrov od Moskvy. Chamužev však začiatkom júla kolegom oznámil, že musí neodkladne odcestovať a realizáciou akcie poveril Ediľbijeva.
      Informácie o tom, kedy teroristov začala hľadať FSB, nie sú k dispozícii, Chamuževa však zadržali na začiatku júla a jeho komplicov o niekoľko dní neskôr.
      Riaditeľ FSB Alexander Bortnikov v polovici júla informoval ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva o zmarení útoku na dopravnú štruktúru. Detaily sa vtedy na verejnosť nedostali.
      Železničná trať Moskva - Petrohrad sa už dvakrát stala terčom teroristických útokov. V auguste 2007 sa vykoľajilo po explózii niekoľko vagónov súpravy smerujúcej z hlavného mesta do Petrohradu, pričom sa zranili takmer tri desiatky cestujúcich.
      V novembri 2009 zahynulo po odpálení nálože pod rýchlikom Nevskij express 28 ľudí a takmer 100 ďalších sa zranilo. Vyšetrovanie ukázalo, že túto akciu mali na svedomí islamskí extrémisti, podobne ako vlaňajšie útoky na moskovské metro (40 mŕtvych) alebo januárový atentát na letisku Domodedovo v Moskve (37 obetí).
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies