Ruská federácia je pre slovenskú ekonomiku významný partner

NETKY.SK • 6 September 2011, 14:31 • 2 min
Ruská federácia je pre slovenskú ekonomiku významný partner

Ruská federácia je pre slovenskú ekonomiku významný partner - Slovensko Šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Juraj Miškov (SaS) dnes v Sankt Peterburgu otvoril Slovensko-ruské podnikateľské fórum. Ruská federácia (RF) je pre slovenskú ekonomiku významný

slovakia

left justify in out

img

Šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Juraj Miškov (SaS) dnes v Sankt Peterburgu otvoril Slovensko-ruské podnikateľské fórum.
      "Ruská federácia (RF) je pre slovenskú ekonomiku významný partner. Prioritou oboch krajín je rozvoj spolupráce najmä v oblastiach hospodárstva a obchodu, energetiky a priemyslu, cestovného ruchu, inovácií, ako aj v oblastiach finančného a bankového sektora," informovalo komunikačné oddelenie MH SR.
      Miškov zdôraznil záujem o prehlbovanie obchodnej výmeny, o projekty s vysokou pridanou hodnotou a o spoluprácu najmä v oblasti energetiky. Práve v tejto oblasti vidí obrovský potenciál spolupráce s RF s dôrazom na projekty súvisiace s bezpečnosťou dodávok plynu, ropy a elektriny, ako aj s využitím jadrovej energetiky, kde má Slovensko skúsenosti so všetkými fázami jadrového cyklu.
      "V posledných rokoch sme získali cenné skúsenosti so znižovaním energetickej náročnosti hospodárstva a s využitím obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Aj tieto oblasti považujem za veľmi perspektívne. Dôkazom toho je aj podpísané Memorandum o vzájomnom porozumení v oblasti energetickej efektívnosti a OZE medzi Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou a Ruskou energetickou agentúrou a tiež aj účasť spoločností zaoberajúcich sa touto problematikou na dnešnom fóre. Sme pripravení viesť dialóg v otázke rekonštrukcie a modernizácie tranzitných ropovodov a plynovodov, kde chceme participovať na projekčných a stavebných aktivitách," konštatoval Miškov.
      Slovensko vyváža do Ruska najmä výrobky automobilového priemyslu, ktoré tvoria 53 % vývozu, z toho takmer polovica sú automobily. Významnou zložkou vývozu sú produkty strojárskeho priemyslu, najmä motory, kotly pre ústredné kúrenie, kompresory, čerpadlá, stroje na spracovanie plastu, lekárske nástroje a prístroje. Ďalej sa vyváža elektronika, najmä TV prijímače (10,4 %), železo a oceľ a výrobky z nich (3 %), výrobky farmaceutického priemyslu (2,7 %), plastikárske a papierenské výrobky, nábytok a iné.
      V dovoze prevládajú tradičné komodity - ropa a oleje získané z bitúmenových nerastov, zemný plyn, železná ruda a jej koncentráty, čierne uhlie a nevyhoreté palivové články (kazety) do jadrových reaktorov. Podiel uvedených tovarových položiek predstavuje 89 % z celkového dovozu z Ruskej federácie.
      Vývoj vzájomného zahraničného obchodu SR s Ruskou federáciou po kríze 2008/2009 sa v roku 2010 začal približovať objemom spred krízy. Saldo zahraničného obchodu medzi SR a Ruskom bolo v minulom roku negatívne na úrovni 2,734 miliardy eur, keď vývoz zo SR predstavoval 1,921 miliardy eur a dovoz do SR dosiahol 4,656 miliardy eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona