Ruská ekonomika vlani klesla najstrmšie od roku 2009

NETKY.SK • 25 Január 2016, 12:19 • 2 min
Ruská ekonomika vlani klesla najstrmšie od roku 2009

MOSKVA - Výkon ruskej ekonomiky vlani klesol najstrmšie od roku 2009. Na príčine je pád cien ropy, ktorá je jej kľúčovým artiklom, a tiež sankcie Západu proti Moskve za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Podľa predbežného odhadu sa hrubý domáci produkt (HDP) Ruska vlani znížil o 3,7 % po 0,6-% raste v roku 2014. Oznámil to dnes na svojej internetovej stránke federálny štatistický úrad v Moskve. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, predpovedali Rusku o niečo horší výsledok, a to pokles ekonomiky o 3,8 %.

 

Ruská ekonomika prechádza veľkými zmenami, domnieva sa analytik Vladimir Miklaševskij z helsinskej Danske Bank. Ruské hospodárstvo je totiž stále závislé od príjmov z predaja ropy. Oslabenie rubľa a náhrada drahého importu domácou produkciu je cesta k zotaveniu, ale dlhá a bolestivá, dodal.

 

Najväčší producent energií na svete čelí aj tento rok recesii, už druhý po sebe, keďže cena ropy sa od začiatku januára citeľne znížila. Centrálna banka, ktorá sa zíde v piatok 29. januára, má pritom len obmedzený priestor na úpravu úrokových sadzieb, keďže inflácia viac ako trojnásobne prekračuje jej cieľovú hranicu.

 

Ruská centrálna banka v uplynulých troch mesiacoch ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu na úrovni 11 %. Kurz rubľa v rovnakom období klesol oproti doláru o 20 %, zatiaľ čo miera inflácie dosiahla 12,9 %, čo ešte viac znižuje kúpyschopnosť obyvateľov Ruska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona