Ruská delegácia skritizovala antiruskú rezolúciu OBSE

NETKY.SK • 9 Júl 2018, 18:06 • 2 min
Ruská delegácia skritizovala antiruskú rezolúciu OBSE

BERLÍN - Ruskí poslanci skritizovali švédsky návrh rezolúcie o porušovaní ľudských práv a základných slobôd v Ruskej federácii, ktorý bol prijatý na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia OBSE v Berlíne.

slovakia

left justify in out

Uznesenie vyzýva Rusko, aby splnilo medzinárodné právne záväzky v oblasti ochrany ľudských práv v rámci OSN, OBSE a PACE. Dokument vyzýva všetky krajiny OBSE aby zahrnuli "právo-ochraňujúci aspekt" v bilaterálnych alebo multilaterálnych vzťahoch s Ruskom. Rezolúcia taktiež žiada ruské orgány, aby "bezpodmienečne prepustili všetkých ochrancov ľudských práv a ďalšie osoby zadržiavané za mierové uplatňovanie svojich práv na slobodu prejavu, zhromažďovanie a združovania sa" a žiada zrušenie zákona z roku 2013 o ochrane detí pred informáciami, ktoré podporujú netradičné hodnoty.

 

Za tento návrh hlasovalo 35 členov generálneho výboru OBSE, 11 bolo proti a 7 sa zdržalo hlasovania. Uznesenie bude prijaté na plenárnom zasadnutí ako dodatok k Berlínskej deklarácii Parlamentného zhromaždenia OBSE. Niekoľko zmien a doplnení bolo navrhnutých v uznesení. Napríklad americká delegácia navrhla, aby ruské orgány vykonali "nové, nezávislé a dôkladné vyšetrovanie" vraždy vodcu opozície Borisa Nemcova. Tento návrh bol prijatý.

 

 

Podľa člena ruskej delegácie, Nikolaja Brykina, švédsky návrh rezolúcie je odpoveďou na ruskú žiadosť o monitoring volieb vo Švédsku.

"Predstavenie danej rezolúcie je spojené s túžbou Švédska ukázať sa na Parlamentnom zhromaždení OBSE a je to reakcia na žiadosť ruskej delegácie o plnohodnotný monitoring volieb vo Švédsku," povedal Brykin na valnom zhromaždení výboru pre demokraciu, ľudské práva a humanitárne otázky. Taktiež dodal, ze problémy v oblasti ľudských práv existujú v mnohých krajinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
KAratina New
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies