Ruská delegácia pozastavuje prácu v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy

NETKY.SK • 15 Marec 2022, 12:05 • 2 min
Ruská delegácia pozastavuje prácu v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy

MOSKVA – Ruská delegácia sa nebude zúčastňovať na zasadnutiach Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZRE). Informoval o tom senátor Alexander Baškin.

slovakia

left justify in out

„Rozhodlo sa, že sa nebudeme zúčastňovať na práci výborov a orgánov PZRE na plenárnych zasadnutiach,“ uviedol. Tento krok podľa Baškina súvisí s protiruskou orientáciou zhromaždenia. Pripomenul, že Moskva teraz zvažuje otázku ukončenia svojej účasti v Rade Európy.

 

img

 

Ako povedal pre RIA Novosti ďalší člen delegácie, senátor Vladimír Krugly, PACE už oznámila ruskej strane pozastavenie jej členstva v zhromaždení. Rozhodnutie padlo po zasadnutí Výboru ministrov Rady Európy (CMCE). Oznámenie poslali Rade federácie a Štátnej dume.

 

Vedúci ruskej delegácie v PZRE Petr Tolstoj poznamenal, že Moskva sa nezúčastňuje na práci zhromaždenia a iných orgánov Rady Európy. „V blízkej budúcnosti môže Rusko vypovedať dohodu a vystúpiť z organizácie,“ uviedol.

 

Prečítajte si tiež: Poradca Volodymyra Zelenského predpovedal koniec vojny

 

Štrasburg predtým pozastavil právomoci Moskvy v CMCE a PACE z dôvodu ruskej invázie na Ukrajine. Minulý týždeň ministerstvo zahraničia oznámilo, že sa už nebudú podieľať na práci Rady.

 

„Rusko sa snažilo zachovať Radu Európy ako celoeurópsku sebestačnú platformu – bez Moskvy nebude existovať. Ak ju Rusko opustí, Rada Európy jednoducho stratí svoje opodstatnenie,“ povedal zástupca ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Alexander Gruško.

 

img

 

Európska únia sa podľa neho snaží využiť Radu Európy ako svoj vlastný dodatok, akúsi „čakaciu miestnosť na vstup do Európskej únie“.

 

„Rusko je jedna z mála krajín, na našej strane ešte Turecko, bolo aj Nórsko a niektoré ďalšie krajiny, ktoré sa snažili zachovať Radu Európy ako celoeurópsku sebestačnú platformu, ako platformu, kde sa dajú spojiť sily pri riešení množstva problémov súvisiacich so zachovaním právnej identity európskeho priestoru Rady Európy – preto bez nás už nebude existovať,“ uzavrel zástupca ministra zahraničných vecí Ruskej federácie.   

 

Možno vás zaujme: Rusko žiada zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o biologických aktivitách USA na Ukrajine



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies